Πολιτική|20.10.2019 09:17

Τάσος Γαϊτάνης: Η χώρα πλέον διαθέτει σχέδιο για το Μεταναστευτικό

Newsroom

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό φαίνεται πως δοκιμάζει τις αντοχές της «γαλάζιας» βάσης, όπως φάνηκε και από την παραίτηση της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Μήπως προεκλογικά η ρητορική σας είχε στοιχεία υπερβολής; Οι μετεγκαταστάσεις μπορεί να έχουν τον χαρακτήρα μιας μόνιμης λύσης;

Η ρητορική μας προεκλογικά δεν είχε καμία υπερβολή και είναι συνεπής με όσα πράττει η κυβέρνηση σήμερα. Δυστυχώς, όπως είχαμε επισημάνει προεκλογικά, η χώρα ήταν απροετοίμαστη και ανέτοιμη θεσμικά να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Ενδεικτικά σας αναφέρω τις 68.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν.

Ηδη όμως εφαρμόζεται μια διαφορετική πολιτική, ένα σχέδιο που στοχεύει στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την καλύτερη διαχείριση των ανθρώπων αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, την επαναπροώθηση μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και φυσικά τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι δομές αυτές αφορούν ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί η εξέταση ασύλου. Μένουν στα κέντρα μέχρι να αποφανθούν οι Αρχές. Σε συνδυασμό με τις επαναπροωθήσεις και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό όσων παραμένουν στη χώρα και συνεπώς να μη χρειάζονται τόσες δομές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να επιζητά τη συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, στην περίπτωση της ψήφου των ομογενών, την ώρα που η προανακριτική κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου ξεκίνησε ήδη τις εργασίες της. Συμβαδίζουν κατά τη γνώμη σας αυτές οι δύο διαδικασίες;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιζητά τις συναινέσεις. Ηδη, αρκετά νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. Το θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των συμπολιτών μας που ζουν στο εξωτερικό είναι ένα θέμα που καταρχήν δημιουργεί συναινέσεις και νομίζω ότι το βλέπετε στο κλίμα που ήδη διαμορφώνεται.

Η διαδικασία της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν είναι διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση, αλλά προέκυψε ύστερα από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη έστειλε την υπόθεση στο Κοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε. Κατά συνέπεια δεν έχει ουδεμία σχέση με κυβερνητική πρωτοβουλία και συνεπώς αυτές οι διαδικασίες δεν συνδέονται.

Προς το παρόν, η προοπτική κατάργησης της απλής αναλογικής δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 200 ψήφους. Μπορείτε ως εκ τούτου να διαβεβαιώσετε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξαντλήσει την 4ετία και δεν θα ενδώσει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών;

Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, αναζητά καλή τη πίστει συναινέσεις. Εγώ δεν νομίζω ότι η ακυβερνησία είναι επικρατούσα αντίληψη στην ελληνική Βουλή. Κατά συνέπεια αισιοδοξώ ότι όταν έρθει η ώρα θα βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε αχρείαστες διπλές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η κυβέρνηση σήμερα στηρίζεται σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έχει πολλή δουλειά να κάνει. Συνεπώς δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ποια, κατ’ εσάς, είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί από την κυβέρνηση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν είναι λίγα τα στελέχη σας που έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Πώς αντιμετωπίζετε μια τέτοια προοπτική;

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρόωρη. Οπως έχει ανακοινωθεί, προηγείται η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος που ορίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, η συζήτηση αυτή θα έχει νόημα να γίνει κατόπιν και σίγουρα όχι πριν από το τέλος του 2019.

Πώς σκέφτεστε τον ρόλο του κόμματος μετά τις 7 Ιουλίου; Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το επικείμενο προγραμματικό συνέδριο;

Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο να παραμείνει ένα ανοιχτό κόμμα, σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους πολίτες εξηγώντας τις δράσεις της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα να μπολιάζουμε τα κυβερνητικά στελέχη με τις αγωνίες της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη των ιδεών και να είναι ένα κόμμα που καινοτομεί. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ, πρώτο κόμμα σε όλη την Ευρώπη, πέτυχε τη νίκη έναντι του λαϊκισμού και συνετέλεσε ώστε να βρεθεί εκτός Κοινοβουλίου η Χρυσή Αυγή.

Το 13ο Συνέδριο, το 4ο της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει σκοπό να υπηρετήσει τους παραπάνω στόχους. Θέλουμε να αναδείξουμε σπουδαία και κρίσιμα θέματα που παίζουν ρόλο στη ζωή μας και φυσικά ως κόμμα εξουσίας έχουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε και τις δικές μας θέσεις. Νομίζω ότι θα είναι ένα καινοτόμο συνέδριο με φρέσκες ιδέες, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Νέα ΔημοκρατίαΤάσος Γαϊτάνης