Πολιτική|22.10.2019 13:28

Γεννηματά κατά Τσίπρα - Μητσοτάκη: Αποτυχημένη η διαχείριση στο Προσφυγικό

Φώφη Γιωτάκη

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «πρέπει να ορθώσουμε τη φωνή μας στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό πριν να είναι αργά», διότι, όπως τονίζει, με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η Ευρώπη έδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν, που εκβιάζει ότι μπορεί να βουλιάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

«Θα πρέπει η Ευρώπη και η Ελλάδα να προφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα. Η Frontex πρέπει να γίνει πραγματική συνοροφυλακή. Έχει καταρρεύσει η συμφωνία. Ήταν για έκτακτα μέτρα, πέρασαν τόσα χρόνια και δεν αποδίδει» δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Ρωτάω τώρα που η κυβέρνηση λέει ότι θα μεταφέρει ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα θα μπορεί να τους επιστρέψει στην Τουρκία; Βάσει της συμφωνίας όχι. Πρέπει να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης .Όλες οι χώρες θα πρέπει να σηκώσουν τα βάρη. Τους διευκόλυνε ο κ. Τσίπρας να μην δέχονται αυτά τα βάρη. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την ίδια πολιτική του Τσίπρα, το ναι σε όλα στη κ. Μέρκελ. Είμαι απογοητευμένη με την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβούλιου και αναρωτιέμαι γιατί είναι ευχαριστημένος ο κ. Μητσοτάκης. Η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα την Ευρώπη. Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτό το θέμα πριν να είναι αργά».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξηγεί ότι βασική της επιδίωξη είναι η συναίνεση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν δέχεται συναλλαγές στο θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. «Είτε τους αρέσει είτε όχι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ένα προς το παρόν μεσαίο κόμμα, που σύντομα θα είναι ξανά δυνατό, ανάμεσα στους δύο. Ασκούμε την κριτική μας, προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις και ας μετράνε αυτοί την απόσταση που τους χωρίζει από αυτές. Παράλληλα επιδιώκουμε συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα. Όπως το κάναμε στην ψήφο των αποδήμων, όπως προσπαθούμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει»

Για την εκλογή Προέδρου επαναλαμβάνει ότι: Εμείς δεν κάνουμε συναλλαγές, πολιτευόμαστε με βάση αρχές και αξίες. Το έχω πει πολλές φορές, ότι το πρόσωπο θα πρέπει να εξασφαλίζει συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας που μιλά για συναλλαγές, το μοναδικό άρθρο που έδωσε την ευχέρεια στον Μητσοτάκη στην Συνταγματική Αναθεώρηση είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του είπε άλλαξε μόνος σου την σχετική διάταξη και μετά βάλε όποιο πρόσωπο θέλεις, αφού αρκεί μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία να τον εκλέξει”. Εγώ λέω στον κ. Μητσοτάκη - καταλήγει η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ- να μην αξιοποιήσει την πάσα: «Είναι άλλο η απεμπλοκή της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι η πρώτη που έστειλα επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για αναθεώρηση του συντάγματος και από τα πρώτα θέματα που έθεσα είναι να μη διαλύεται η Βουλή. Από το ένα άκρο, όμως, να μην πάμε στο άλλο και να κομματικοποιήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ενώνει».