Πολιτική|26.11.2018 07:28

Ανοίγει χαρτιά ο ΣΥΡΙΖΑ: Μπελαβίλας για Πειραιά-Νοτοπούλου για Θεσσαλονίκη

Βούλα Κεχαγιά

Και τώρα απομένει η Αθήνα. Το παζλ των υποψηφίων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας έχει αρχίσει να συμπληρώνεται, με το κυβερνών κόμμα να επιλέγει καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα ως υποψήφιο για τον Πειραιά και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ως υποψήφια -κατά πάσα πιθανότητα- για τη Θεσσαλονίκη.

Την κάθοδό του στον Πειραιά απ’ όπου και προέρχεται ανακοίνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στοFacebook. Λίγη ώρα αργότερα κύκλοι της Κουμουνδούρου επιβεβαίωναν την επιλογή στο πρόσωπο του κ. Μπελαβίλα με την επισήμανση πως είναι Πειραιώτης από πάππου προς πάππον και με έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στο μεγάλο λιμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του Ν. Μπελαβίλα έκλεισε το Σάββατο αφού προηγουμένως ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως είχαν μεσολαβήσει πυκνές επαφές του με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, που ήταν στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος και είχε δραστηριοποιηθεί στο «Λιμάνι της Αγωνίας», είχε το Σάββατο συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, το όνομα του οποίου επίσης είχε ακουστεί για τον δήμο, ούτως ώστε να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία στον δρόμο προς τις κάλπες.

«Oλιγαρχική γάγγραινα»

Σημειωτέον πως αρχικώς το όνομα του καθηγητή, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο ανάπλασης της Αθήνας, είχε ακουστεί για τον Δήμο της Αθήνας, όμως εκείνος είχε προβεί σε άμεση διάψευση. Αντιθέτως για τον Πειραιά ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε τη σχετική πληροφορία με προσωπική του ανάρτηση: «Παρακαλώ, ενημερώστε τον κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη ότι το fake “θρίλερ” για εμάς έληξε χθες το βράδυ με ένα ωραίο γλέντι αγαπημένων συντρόφων στον Προφήτη Ηλία. Τώρα αρχίζει το αληθινό θρίλερ για τον ίδιο. Στόχος σαφής και ξεκάθαρος: Να φύγει η ολιγαρχική γάγγραινα από τον Πειραιά, όχι μόνο γιατί απειλεί τον Πειραιά και τους ανθρώπους του, αλλά γιατί απειλεί να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο ολιγαρχών που αγοράζουν δήμους και κανάλια, πριν αγοράσουν την ίδια την εξουσία, απειλεί ευθέως τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Η κάθοδος της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης -μετά την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη- θεωρείται δεδομένη.

Μάλιστα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα Νοτοπούλου έχει «κλείσει» σε ποσοστό 99%. Η ίδια δεν έχει κάνει έως τώρα κάποια επίσημη δήλωση, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αφορά στο πρόσωπο που θα υποστηριχθεί για τον Δήμο της Αθήνας.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κατέβει γυναίκα απέναντι στους Παύλο Γερουλάνο και Κώστα Μπακογιάννη και μάλιστα να δημιουργήσει μία νέα δυναμική που θα αμφισβητήσει το φαβορί και τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Λογικά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις αφού συζητηθούν και στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος ΜπελαβίλαςΣΥΡΙΖΑΔημοτικές εκλογέςΚατερίνα Νοτοπούλου