Πολιτική|24.10.2019 16:48

Τι σημαίνει η κίνηση Γεννηματά να συγκαλέσει συνέδριο σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Σκηνικό σκληρής αντιπαράθεσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα έχει στο επίκεντρο τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει η αιφνιδιαστική κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ορίσει το πεδίο και τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Η κίνηση προκαλεί, εκ των πραγμάτων, ραγδαίες εξελίξεις, ανακατεύει και ξαναμοιράζει την τράπουλα κατ' αρχάς εντός του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, και δείχνει την απόφαση της κυρίας Γεννηματά να διεκδικήσει την «επιβεβαίωση» του ισχυρού της ρόλου στη θέση της ηγεσίας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ενεργοποιεί αυτόματα όλες τις δυνάμεις του χώρου και τα πρόσωπα που διεκδικούν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ και είτε έχουν ήδη θέσει θέμα ηγεσίας είτε αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Με την ανακοίνωση διεξαγωγής Συνεδρίου, η Χαριλάου Τρικούπη πετά το γάντι στον Παύλο Γερουλάνο, που δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ επαναφέρει τα «απαιτητικά διλήμματα» στο «τραπέζι» των συνομιλητών του Νίκου Ανδρουλάκη, του Νίκου Παπανδρέου και των κορυφαίων «παικτών» στο ΚΙΝΑΛ για την «επόμενη μέρα».

Κύκλοι του Παύλου Γερουλάνου χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για την διεξαγωγή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γερουλάνος που δεν έχει αποφύγει να δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα σε ενδεχόμενη κάλπη για την εκλογή ηγεσίας από την βάση, έχει προτείνει επίσης: ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο που θα αποφασίσει για την στρατηγική, το καταστατικό και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται, για παράδειγμα, είναι πώς θα «απαντήσουν» εν όψει Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ οι «παπανδρεϊκοί» και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, που συγκροτούν σήμερα το ΚΙΔΗΣΟ. Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στην αντίδραση των «βενιζελικών», μετά την σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά. Και ένα τρίτο ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούν τις «προκλήσεις» στελέχη, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός και άλλοι που ζητούν «αριστερή στροφή» του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το «παιχνίδι» που θα κριθεί αρχικά στις «λεπτομέρειες». Οι καλώς γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η η Φώφη Γεννηματά θέλει ανοιχτές διαδικασίες, που σημαίνει εκλογή συνέδρων και πρόσκληση προς όλους να βάλουν ανοιχτά όλες τις προτάσεις τους σε ψηφοφορία στο Συνέδριο.

Ως εκ τούτου είναι καθοριστικής σημασίας οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις δύο κομματικές συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επιλέγει να «τρέξει» παράλληλα τις διαδικασίες της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ (μεταθέτοντας την ημερομηνία για τις 7-8 Δεκέμβρη, αντί στις 23 Νοέμβρη) με αυτές για τη διοργάνωση του κρίσιμου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. 

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται θα προηγηθεί και τα βήματα αυτού έχουν ως εξής:

  • Πρώτον, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συγκαλεί το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο ΠΑΣΟΚ (Γραμματεία ΚΟΕΣ- ευρωβουλευτές- βουλευτές ΠΑΣΟΚ) την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 15:00 και
  • Δεύτερον, συγκαλεί δύο ημέρες μετά, δηλαδή την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, και την ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, που αντικατέστησε το 2017 την Κεντρική Επιτροπή.

Αντιδρά η Κίνηση ΄81

Την άμεση αντίδραση της Κίνησης '81 για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, με επικεφαλής τον Σταμάτη Μαλέλη, προκάλεσε η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την άμεση σύγκληση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση '81 υποστηρίζει:

«Καλωσορίζουμε το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ευχόμαστε να είναι ουσιαστικό πλουραλιστικό και Δημοκρατικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να στρίψουμε το τιμόνι αριστερά ώστε να γίνει και πάλι η Παράταξη κίνημα αλλαγής και ανατροπής που θα εμποδίσει τα σχέδια της ΝΔ.

Πρέπει όλοι στην Παράταξη να καταλάβουν ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τις μεγάλες αλλαγές που μόνο με ρήξεις μπορούν να γίνουν!».

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚΓιώργος ΠαπανδρέουΕυάγγελος ΒενιζέλοςΝίκος Παπανδρέου