Πολιτική|25.10.2019 19:14

Novartis: Δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ ζητούν οι εισαγγελείς - Τα 4 ερωτήματα

Σοφία Φασουλάκη

Έγγραφο στην αμερικανική δικαιοσύνη προκειμένου οι αρχές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού να απαντήσουν εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εξετάστηκαν στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι με εκείνους που έδωσαν κατάθεση στις ΗΠΑ, είτε ως προστατευόμενοι είτε όχι, απέστειλαν οι εισαγγελείς Ζάχαρης και Σοφουλάκης.

Μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής, οι δύο αντεισαγγελείς απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητώντας απαντήσεις ως προς τους μάρτυρες και ειδικότερα:

  • Να αποσταλούν οι καταθέσεις που έδωσαν στην Αμερική, στην Ελλάδα.
  • Εάν πρόκειται να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα από την παροχή των καταθέσεων, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία
  • Εάν έχουν καταθέσει και άλλοι μάρτυρες εκτός από τους συγκεκριμένους για το θέμα της Novartis στην Ελλάδα, 
  • Εάν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους και ποιο είναι το συμπέρασμα της αμερικανικής Δικαιοσύνης 


Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η παροχή οικονομικού ανταλλάγματος στους προστατευόμενος μάρτυρες ή στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, έπειτα από αίτημα της Βουλής, οι εισαγγελείς θα διαβιβάσουν σήμερα όλα τα έγγραφα της δικογραφίας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, προκειμένου να συσχετιστούν στον φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Άρειος ΠάγοςNovartisFBI