Πολιτική|30.10.2019 14:12

Τι θα πει η Γεννηματά στη συνεδρίαση – «Βέτο» Ανδρουλάκη-Γερουλάνου-βουλευτών

Φώφη Γιωτάκη

Καθαρή και αξιοπρεπής πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ή μοναχική πορεία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του ιστορικού κόμματος;

Αυτό το δίλημμα θα θέσει επιχειρώντας να δώσει σαφείς απαντήσεις η Φώφη Γεννηματά κατά τη σημερινή (στις 3 το μεσημέρι) κρίσιμη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική κίνησή της να οργανώσει Συνέδριο του κόμματος πριν από τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο.

Η κυρία Γεννηματά είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασισμένη να ανοίξει τα χαρτιά της, καλώντας τους «αντιφρονούντες» να τοποθετηθούν ευθέως για τη «διαδρομή» του ΠΑΣΟΚ εφεξής και τα προτάγματα της νέας πολιτικής περιόδου.

Θα επικαλεστεί, λοιπόν, τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα και θα υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση από τη δική της θα οδηγήσει εν πολλοίς στο «λουκέτο» του ΠΑΣΟΚ, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων. «Όποιος προτείνει την “επιστροφή” στο ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και τις ευθύνες για την όποια εξέλιξη» λέγεται ότι θα πει η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ και στο σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στη γραμματεία της ΚΟΕΣ.

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και θα προσπαθήσει να κλείσει μέχρι το φινάλε της συνεδρίασης όλες τις «εκκρεμότητες». Συνεργάτες της επιμένουν ότι πρόκειται για μια «γενναία» απόφαση της προέδρου να επισπεύσει τις διαδικασίες για το έκτακτο Συνέδριο, τη στιγμή που κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος διαφωνούν ανοιχτά με τις διαδικασίες-εξπρές και ζητούν εκλογή συνέδρων, και όχι τον διορισμό τους.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη στείλει τα μηνύματά του, καθώς με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του στο ΣΚΑΪ αφενός κατηγόρησε ευθέως την κυρία Γεννηματά ότι έχει «καταργήσει όλα τα κομματικά όργανα» και ότι θα υποστηρίξει σθεναρά τη διευρυμένη συζήτηση στο προσεχές Συνέδριο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποφεύγει να απαντήσει ευθέως αν ο ίδιος θα θέσει ζήτημα και υποψηφιότητα για την ηγεσία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η -κατά τη συνεδρίαση- «αντίδραση» βουλευτών όπως των Κωνσταντινόπουλου, Κατρίνη, Φραγγίδη, Μπιάνκη, Γιαννακοπούλου, Καϊλή και άλλων. Κοντά στις απόψεις της προέδρου κινούνται, όπως φαίνεται, οι Σκανδαλίδης και Λοβέρδος, αλλά και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Β. Κεγκέρογλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο λειτουργούν υπέρ της επικύρωσης της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά, γεγονός που αξιοποίησαν συνεργάτες της για τη σχετική εισήγηση σε προηγούμενες «κλειστές» συσκέψεις.

ΠΑΣΟΚΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ