Πολιτική|01.11.2019 17:26

Κεραμέως για Θρησκευτικά: Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Newsroom

To υπουργείο Παιδείας θα τροποποιήσει τα κείμενα ρυθμίσεων για το μάθημα των Θρησκευτικών μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την απαλλαγή από το μάθημα, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Η υπουργός Παιδείας Nίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά:«Το υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, αυτονοήτως θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Στις 31 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση αποκάλυψης πεποιθήσεων για την απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δικαιώνοντας έτσι τους γονείς Ελλήνων μαθητών που είχαν προσφύγει στο ΕΔΔΑ.

ΣτΕ: Κόντρα στο Σύνταγμα τα προγράμματα Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι οι αποφάσεις του πρώην υπουργού ΠαιδείαςΚώστα Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών στις τρεις βαθμίδες του σχολείου.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου, σκοπός των Θρησκευτικών είναι η επιδίωξη της ανάπτυξης της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές. Όσοι ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα ή είναι άθεοι, σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας, έχουν το δικαίωμα να απαλλαγούν από το μάθημα με μοναδική επίκληση θρησκευτικών λόγων συνείδησης.

Ωστόσο, κατά την κρίση του δικαστηρίου, όταν ο αριθμός των μαθητών που δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα είναι μεγάλος, τότε η πολιτεία οφείλει να προβλέψει την διδασκαλία άλλου ισότιμου μαθήματος, για να αποφευχθεί η «ελεύθερη ώρα» όπου οι μαθητές δεν απασχολούνται με κάποιο μάθημα

Νίκη Κεραμέωςευρωπαϊκό δικαστήριοΘρησκευτικάυπουργείο ΠαιδείαςΣυμβούλιο της Επικρατείας