Πολιτική|03.11.2019 12:53

Σκληρό ροκ στη Βουλή με βέλη στον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Όταν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση τις απομακρύνσεις δύο υπουργών της, μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρείται. Αντιθέτως, η αξίωση αποπομπής δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι δηλωτική του συγκρουσιακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου, αλλά και της προσπάθειας της Κουμουνδούρου να χρεώσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό την ευθύνη για τις κυβερνητικές παρασπονδίες.

Η περίοδος «ανοχής» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα δείχνουν πως έχει λήξει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημείο τομής κυρίως γιατί σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου χάριτος για τη Νέα Δημοκρατία: «Από εμάς τουλάχιστον, πιστεύω να το καταλάβατε, τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί, τελείωσαν όλα αυτά. Εμείς θα είμαστε εδώ να καταγγέλλουμε την πολιτική σας, τις αθλιότητές σας, παρόντες μέσα και έξω από τη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κατέβει από το βήμα.

Αντιπαράθεση

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ημέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη είτε να διασαφηνίσει εάν συμφωνεί με όσα ισχυρίστηκε στο περιστύλιο ο Αδωνις Γεωργιάδης, ότι δηλαδή Τσίπρας και Πολάκης χρηματίζονται από πολυεθνικές του φαρμάκου, είτε να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ωστόσο εκείνη την ημέρα, και ενώ συζητούνταν ένα νομοσχέδιο-σημαία για την κυβέρνησή του, επέλεξε να απουσιάζει από τα έδρανα της Βουλής. Εκ των πραγμάτων απετράπη η όποια διά ζώσης αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως η κοινοβουλευτική τους αναμέτρηση ήρθε μία εβδομάδα μετά.

Οταν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορούσε το Μεταναστευτικό και τη χορήγηση ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε «ψεύτη» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή εκείνος επικαλέστηκε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε σχέση με τις αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού και την πιθανότητα ναυαγίων, όπως το τραγικό περιστατικό στην Κω. Η πρωθυπουργική επιμονή πως τέτοιες δηλώσεις δεν υπήρξαν ποτέ και οι κορώνες τύπου «μία φορά ψεύτης, για πάντα ψεύτης» άφησαν παντελώς εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου, όταν λίγη ώρα αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και αντίγραφο από το βίντεο με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και το απομαγνητοφωνημένο κείμενό τους. Και ασφαλώς έδωσε τροφή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη την αποπομπή του κ. Πέτσα αλλά και τη συγνώμη του πρωθυπουργού. Επανήλθε δε διαδικτυακά για να σχολιάσει καυστικά πως «αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ’ αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα...».

Η κορύφωση της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό δεν είναι άσχετη και με τα γεγονότα που «τρέχουν» παράλληλα στη Βουλή και στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά εάν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να στήσει σκευωρία για το σκάνδαλο της Novartis. Η εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την προανακριτική (με απόφαση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) με το νομικά έωλο επιχείρημα πως θα κληθούν και ως μάρτυρες, ήταν η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί όλα τα «όπλα» της και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία της προανακριτικής συντείνει στην άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου σε κάθε πεδίο που εντοπίζει «τρύπες» στην κυβερνητική πολιτική.

Στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στον κ. Μητσοτάκη πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να κάνει -όπως λένε- το χατίρι στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και επιπλέον βλέπουν μέσω της προανακριτικής την αναβίωση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου λειτούργησε ως η «σαμαρική πτέρυγά» του, την ώρα που όπως επιβεβαίωσε ο Χάρης Καστανίδης ποτέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του δεν έλαβε τέτοια απόφαση. Επιπροσθέτως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ευθέως την αντίθεσή του για την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο στους πρόσφυγες, εξέλιξη που εντείνει την άποψή τους πως τα δύο κόμματα βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική ζωή, με αιχμή εκτός από το σκάνδαλο της Novartis το νομοθέτημα για την ψήφο των αποδήμων, τη συνταγματική αναθεώρηση και την προεδρική εκλογή. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσεαπό την προανακριτική επιτροπή, καθώς θεωρεί ότι η λειτουργία της βοηθά στην προσπάθεια ανάδειξης των πραγματικών πτυχών ενός σκανδάλου, το τίμημα του οποίου πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αντικατάστασης των δύο βουλευτών, εφόσον το σχετικό αίτημα βασίζεται σε παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής.

Για την προανακριτική

Ως προς την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως ενώ με την επιστολή του νίπτει τας χείρας του, αν και ομολογεί την «όντως δύσκολη υπόθεση» που έχει προκύψει από την κατάφωρα παράνομη εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική, την ίδια στιγμή με δεύτερη επιστολή του ζητά την αντικατάσταση των δύο μελών της προανακριτικής, υιοθετώντας πλήρως την παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής. Προσθέτουν επίσης ότι η «θεσμική» επιστολή του είναι παντελώς προσχηματική και μόνο στόχο έχει να διασώσει το κύρος του θεσμικού του ρόλου, που χάνεται από τη δεύτερη που ακολούθησε μέσα σε λίγα λεπτά, η οποία διατηρεί στο ακέραιο την παρανομία που ενορχήστρωσαν οι κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς. 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας