Πολιτική|04.11.2019 13:34

Τι σχεδιάζει η Χαριλάου Τρικούπη με φόντο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γιωτάκη

Τον έντονο προβληματισμό τους για την επιστροφή της εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής εκφράζουν τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, με αφορμή τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ και το Συνέδριο στις 23 και 24 Νοέμβρη.

Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που εξακολουθούν -μετά την αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ- να συμμετέχουν ενεργά στο Κίνημα Αλλαγής διαβλέπουν τώρα τον κίνδυνο να μετακινηθεί το κέντρο βάρους των αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να χαθεί το στοίχημα της ενοποίησης του πολυκομματικού φορέα.

Τα στελέχη αυτά στηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά και στέκονται με κριτική διάθεση απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο, οι οποίοι «βλέπουν» το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως μια ευκαιρία για ανοιχτές διαδικασίες και εκλεγμένα όργανα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Δημήτρης Στάμου και όλοι όσοι συμμετέχουν στην πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά λέγεται, μάλιστα, ότι έπαιξαν με τις προτάσεις καθοριστικό ρόλο για την απόφαση της κυρίας Γεννηματά να προηγηθεί της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, δηλαδή, είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου η Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, τελικά το συγκεκριμένο διήμερο θα βρεθεί στις «επάλξεις» το ΠΑΣΟΚ με το Συνέδριό του.

Το κίνητρο, για αυτήν την αλλαγή πλεύσης συνδέεται ως φαίνεται με τις εισηγήσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη προς την κυρία Γεννηματά να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν με κέντρο αναφοράς πια το ΚΙΝΑΛ, του πολυκομματικού φορέα όπου συνυπάρχει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και η Ανανεωτική Αριστερά.

Με δεδομένο ότι η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής επιμένει και στηρίζει σθεναρά την αυτόνομη πορεία του κόμματος, η Ανανεωτική Αριστερά αναλαμβάνει να υπενθυμίσει τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές λέγοντας ότι «το κέντρο βάρους των αποφάσεων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στις διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο τη δράση μέσα στην κοινωνία και στην αλλαγή των συσχετισμών».

Σε ανακοίνωση δε της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς, που συνεδρίασε την Κυριακή υποστηρίζεται ότι στις νέες μετεκλογικές συνθήκες υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα μιας σοβαρής εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στην σημερινή συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ. Τα «αντιδεξιά» στερεότυπα, αλλά και η υποτίμηση  των συντηρητικών μετατοπίσεων στο πολιτικό σύστημα, δεν συγκροτούν σοβαρές εναλλακτικές πολιτικές. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει τα ιδεολογικά και πολιτικά προαπαιτούμενα για μια σοβαρή αντιπολιτευτική γραμμή, που δεν  ταυτίζεται  ούτε με τον λαϊκισμό και την συντήρηση ούτε με τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι θετική η πραγματοποίηση της συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής, η οποία  θα συμβάλει στην προγραμματική ανανέωση και σε νέες θέσεις της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας». Τα στελέχη της κίνησης επισημαίνουν σε προειδοποιητικούς χώρους ότι κάθε επιλογή εσωστρέφειας αυτήν την περίοδο δεν ωφελεί.

Και προσθέτουν ενόψει της Συνδιάσκεψης που όλα δείχνουν ότι θα γίνει από τον Γενάρη και μετά ότι: «Οι αυτοτελείς διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εξελιχθούν εξ αντικειμένου σε ανταγωνιστικές διαδικασίες με τις θεσμικές λειτουργίες του ΚΙΝΑΛ, ούτε να υποβαθμίσουν το εγχείρημα μιας ευρύτερης παράταξης της Κεντροαριστεράς. Το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (Μάρτιος 2019) αποφάσισε να «κάνουν ένα βήμα πίσω τα κόμματα και οι κινήσεις, ώστε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός η κοινή ταυτότητα τουΚινήματος Αλλαγής».

Η Ανανεωτική Αριστερά θα κινηθεί στην βάση αυτής της απόφασης. Το ΠΑΣΟΚ, που  αναμφισβήτητα αποτελεί την μεγαλύτερη συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούμε  ότι θα συμβάλει στην ενοποίηση και όχι στον κατακερματισμό του χώρου. Με συναίσθηση ευθύνης από το 2015 είχε και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση μιας ευρύτερης  προοδευτικής Σοσιαλδημοκρατικής  παράταξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται τώρα στην οργάνωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εξετάζοντας όλα τα δεδομένα μετά και τη στάση της πλευράς Ανδρουλάκη και του ίδιου του ευρωβουλευτή να μην συμμετάσχουν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί διά της αποχής από τις διαδικασίες;

Το σίγουρο είναι ότι πρώτον η κυρία Γεννηματά έχει την αριθμητική ηγεμονία στα όργανα και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Δεύτερον εξασφαλίζει την παραμονή της στην ηγεσία μέχρι και το 2021 έχοντας την «προίκα» των 212 χιλιάδων μελών και φίλων για την εκλογή από την βάση.

Τρίτον, οι Ανδρουλάκης και Γερουλάνος δεν μπορούν παρά να λάβουν καθαρή στάση απέναντι στα διλήμματα και, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο ΚΙΝΑΛ, να ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο Οδική Χάρτη, εφόσον συνεχίσουν να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Τέταρτον, καθοριστικής σημασίας θα αποδειχθεί στο «τέλος της ημέρας» η στάση των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των κυρίων Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι απέφυγαν κάθε εμπλοκή στο πεδίο των αναταράξεων της προηγούμενης εβδομάδας. Και πέμπτον: στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον εκ νέου αιφνιδιασμό με σύγκληση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά το «ξεκαθάρισμα» στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ