Πολιτική|04.11.2019 14:12

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό τον Τσίπρα η συνεδρίαση της ΚΟ - Απαντά για την προανακριτική της Novartis

Βούλα Κεχαγιά

Αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή μετά την επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τον Αλέξη Τσίπρα, που ζητεί αντικατάσταση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, θα λάβει σήμερα Δευτέρα η Κουμουνδούρου.

Κατά τις πληροφορίες, συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει συνολικά στις δύο επιστολές του κ. Τασούλα.

Αυτό που γίνεται σαφές, πάντως, είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα αντικατάστασης των δύο μελών της Επιτροπής, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του έχει ορίσει με σαφήνεια ποιοι είναι οι βουλευτές που θα συμμετέχουν ως μέλη στην Επιτροπή, δεδομένου ότι μόνο ο ίδιος ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας διατηρεί το δικαίωμα αυτό, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη επιστολή του, επί της ουσίας, «νίπτει τας χείρας του» ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει με την παράνομη, όπως λένε, εξαίρεση των δύο βουλευτών, ενώ με τη δεύτερη επιστολή, που ζητά την αντικατάστασή τους, υιοθετεί πλήρως την παρανομία που μεθόδευσαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Σαμαράς. Επαναλαμβάνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταστεί σε καμία περίπτωση συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα επιμείνει στην τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και της νομιμότητας, όπως επιτάσσει ο ρόλος του.

Εκ των πραγμάτων, μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις, αναμένεται να φανεί εάν την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη (εξ αναβολής) συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης θα εμφανιστούν στην αίθουσα ή εάν δεν θα είναι παρόντες, με τις θέσεις τους, όμως, να παραμένουν κενές.

Σημειωτέον πως το προηγούμενο βράδυ θα έχει ήδη μεταδοθεί σε τηλεοπτικό σταθμό (Kontra) το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο της Novartis, που εμπεριέχει τις γνωστές ήδη δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη πως η εταιρεία χρημάτιζε γιατρούς και πολιτικούς στην Ελλάδα.

σκάνδαλο NovartisπροανακριτικήΠαύλος ΠολάκηςΔημήτρης Τζανακόπουλος