Πολιτική|05.11.2019 15:17

Δένδιας: Σταθερή επιδίωξή μας η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία

Newsroom

«Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ και μου δίνει ιδιαίτερη χαρά που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος για θέματα που μας απασχολούν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Ρωσία στις 6 Νοεμβρίου, μια επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας εκείνος πρόκειται να έχει συνομιλίες και με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ

«Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Επισημαίνω ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών. Άλλωστε, η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα» συνέχισε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθή στη Ρωσία και το σχετιζόμενο με αυτές ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ευρώπη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να διατηρεί καλές, λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία». «Η χώρα μας θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία. Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. και Ρωσίας» συνέχισε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, με το βλέμμα στραμμένο προφανώς στην Τουρκία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ρωσικές επενδύσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ρωσικές επενδύσεις» όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και «σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και οι κατασκευές», επενδύσεις που «μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συμμετοχής επενδυτικών ομίλων στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνησή και υλοποιείται κυρίως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». 

«Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον», συνέχισε ο κ. Δένδιας. «Χαιρετίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως, στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Νίκος ΔένδιαςΡωσίαΣεργκέι Λαβρόφ