Πολιτική|06.11.2019 07:15

Στη Μόσχα ο Δένδιας με στόχο ένα «νέο κεφάλαιο» στις ελληνορωσικές σχέσεις

Newsroom

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρωσία με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ, μια επίσκεψη που λαμβάνει χώρα σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, με φόντο και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, κυρίως μέσω Συρίας.

Θεσμοθετείται πρόγραμμα διαβουλεύσεων

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είναι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να υπογράψουν ένα κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας για την περίοδο 2020-2022, ένα πρόγραμμα το οποίο θα θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές μεταξύ των δύο χώρων σε επίπεδο όχι μόνο υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό.

Στην ατζέντα Συρία και τουρκική προκλητικότητα

Κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό του και για τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται, σε αυτό το πλαίσιο, να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του μεταξύ άλλων και το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως είναι οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Βαλκάνια και Κυπριακό. 

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, ο Ν. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να σημειώσει προς τη ρωσική πλευρά ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, πράγμα το οποίο ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε άλλωστε εμφατικά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Η Ελλάδα, εξάλλου, πράγμα που επίσης υπογράμμισε ο κ. Δένδιας μιλώντας στο Ria Novosti, υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι, σε αυτό το πλαίσιο, έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. H Ελλάδα άλλωστε γνωρίζει καλά, λόγω των προκλητικά παραβατικών συμπεριφορών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και σημειώνει ότι «μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα».

Σε διμερές επίπεδο από την άλλη, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.ά. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νίκος ΔένδιαςΣεργκέι ΛαβρόφΡωσία