Πολιτική|05.11.2019 18:44

Ο «ανδρουλακικός» Νίκος Μήλης και η μάχη της Κεντροαριστεράς στο ΤΕΕ

Φώφη Γιωτάκη

Τον δρόμο των συνεργασιών για την ανάδειξη μέσω του ΤΕΕ της προοδευτικής ατζέντας για την προώθηση εμπροσθοβαρών πολιτικών με σεβασμό στο περιβάλλον «δείχνει» ο Νίκος Μήλης μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών που κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει δυνάμεις, αλλά και να τις αυξήσει στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, με δήλωσή του στο ethnos.gr, εκφράζει την ικανοποίησή του για την εδραίωση του συνδυασμού στη δεύτερη θέση, και μάλιστα με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που το κόμμα του, το ΚΙΝΑΛ, κατάφερε να εξασφαλίσει στις εθνικές εκλογές. 

Το ισχυρό διψήφιο ποσοστό εξασφαλίζει εκ των πραγμάτων ρυθμιστικό ρόλο για την παράταξη με επικεφαλής τον κ. Μήλη, καθώς το ξεκάθαρο προβάδισμα (περίπου 40%) της παράταξης Στασινού χρειάζεται συμπράξεις με στόχο τη «διακυβέρνηση» του ΤΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΗΣΥΜ, με επικεφαλής τον κ. Μήλη, μπορεί ως δεύτερη παράταξη να απευθυνθεί για την συγκρότηση ενός «αυτοδύναμου» πόλου και στις άλλες παρατάξεις που στηρίχθηκαν για παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Οι καλά γνωρίζοντες, βέβαια, εκτιμούν ότι δύσκολα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΔΗΣΥΜ και των παρατάξεων με μονοψήφια ποσοστά θα καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για τη διοίκηση του ΤΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, με τη δήλωσή του στο ethnos.gr ο επικεφαλής της δεύτερης σε δύναμη παράταξης στο ΤΕΕ -στέλεχος εκ των νεότερων στελεχών του ΚΙΝΑΛ από την «ανδρουλακική» πτέρυγα- τάσσεται υπέρ των συνεργασιών, ενώ δεν αποφεύγει να αφήσει αιχμές  για όλους όσοι, όπως επισημαίνει, επέμενα να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τη μάχη στο ΤΕΕ.

Η δήλωση του Ν. Μήλη έχει ως εξής:

«Οι εκλογές του ΤΕΕ της 3ης Νοεμβρίου αποτέλεσαν ορόσημο τόσο για το Επιμελητήριο όσο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα δικαίωσης των επιλογών της νέας γενιάς των μηχανικών. 

Η παράταξή μας έδωσε μια μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και άντεξε. Κόντρα σε όλους, και σε όλα τα προγνωστικά, απέδειξε ότι έχει ψυχή αλλά κυρίως ότι έχει μέλλον.  Η αύξηση του ποσοστού μας κατά 2 μονάδες και το 15%, επιβεβαιώνει την αποφασιστική μας συμβολή στη διοίκηση του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα, η ξεκάθαρη εδραίωση στη δεύτερη θέση αποτελεί νίκη της παράταξης και δείχνει τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. 

Θα συνεχίσουμε πάνω στους δρόμους που ανοίξαμε όταν ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με το ρόλο του επιμελητηρίου. Στόχος να συγκροτήσουμε μια προσπάθεια που εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των  Ελλήνων μηχανικών που αισθάνονται ανασφαλείς και αγνοημένοι.

Την ίδια στιγμή, υπερβαίνουμε τον χαμηλό πήχη προσδοκιών που άλλοι βάζουν για μας, χωρίς εμάς, και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε με αυτούς που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινή μας προσπάθεια.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΗΣΥΜ με την οποία ήταν υποψήφιοι μηχανικοί που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο- πιστεύει ότι σήμερα το ΤΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή προς την ουσιαστική και αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και να εντείνει την καθημερινή έμπρακτη υποστήριξη τους.

Θέτουν δε  ως προτεραιότητα την πραγματική αλλαγή στο ΤΕΕ στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, της αξιοκρατικής λειτουργίας του και παράλληλα της ανασυγκρότησης των δομών του. Και διατυπώνουν τέλος  την πρότασή τους καλώντας τον τεχνικό κόσμο «να υποστηρίξει μια ανάπτυξη για τη χώρα της οποίας τα οφέλη θα τα καρπώνεται το σύνολο της κοινωνίας μας, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον».

Η Χαριλάου Τρικούπη με ανακοίνωσή της τέλος συγχαίρει τη ΔΗΣΥΜ που  «κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τα ποσοστά της και ξεπερνώντας το 15% των ψήφων των μηχανικών» και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς του Κινήματος Αλλαγής στην κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων. Το Κίνημα Αλλαγής συγχαίρει τα στελέχη του που έδωσαν ενωμένοι την μάχη, και συνεχίζει ενισχυμένο την προσπάθεια για ισχυρή κοινωνία, προοδευτικές λύσεις και δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

Νίκος ΜήληςΤΕΕ