Πολιτική|06.11.2019 07:13

ΣΥΡΙΖΑ για φορολογικό νομοσχέδιο: Ελαφρύνσεις για τους λίγους και ισχυρότερους

Βούλα Κεχαγιά

Ελαφρύνσεις για τους λίγους και ισχυρότερους φέρνει το φορολογικό της κυβέρνησης, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας . Ως εκ τούτου η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες κρατά σε εγρήγορση τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι σ’ αυτό θα αποτυπώνεται η κατάρρευση του προεκλογικού αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 10% στο 30% πλήττει άμεσα τα μεσαία εισοδήματα δεδομένου ότι από τις δαπάνες που δικαιολογούνται για χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται τα ενοίκια, κάτι που σαφώς δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου για τα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου λέει ότι ναι μεν θα υπάρξουν κάποιες φοροελαφρύνσεις ωστόσο διαπιστώνουν ότι οι ρυθμίσεις περί τα φορολογικά βρίσκονται σε αντιστοιχία των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τα εργασιακά, δηλαδή ακολουθούν μία ταξική μεροληψία υπέρ των ισχυρότερων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα επικαλούνται το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ για να ελαφρύνει τον ΕΝΦΙΑ το 2019 για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ αντί να δεχτεί την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ώστε αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για να ελαφρυνθούν μικρότερης αξίας περιουσίες.

Σε ό,τι αφορά την μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μεταξύ άλλων καταδεικνύεται η αποδυνάμωσή της από την κυβερνητική επιλογή για περικοπές δημοσίων δαπανών που στρέφονται εναντίον των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως π.χ. η περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ το 2019 που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Επίσης, από την μείωση των δαπανών για την Παιδεία αλλά και από την επιλογής της για αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε σημείο που να ακυρώνεται το όποιο θετικό αποτέλεσμα του επικείμενου προϋπολογισμού. Ανάλογα πλήγματα για την μεσαία τάξη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης μέσω της υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων και την ακύρωση του δικαιώματος των εργαζομένων για μονομερή προσφυγή στην διαιτησία.

ΣΥΡΙΖΑνομοσχέδιοφορολογία