Πολιτική|06.11.2019 14:47

Ο Χρήστος Γιαννούλης, το «μπάρμπεκιου» στα Διαβατά και η νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Η τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, στη Βουλή για τη διαμαρτυρία με μπάρμπεκιου στα Διαβατά προκάλεσε σάλο και νέα πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, καταδίκασε την δράση κάποιων ομάδων να στήνουν μπάρμπεκιου με αλκοόλ απέναντι από δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής, αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν στόχο να προκαλέσουν το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων, καθώς - λόγω της θρησκείας τους - εκείνοι απαγορεύεται να τρώνε χοιρινό. 

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το κάλεσμα της ομάδας που κάνουν οι Ενωμένοι Μακεδόνες μέσω των social media. Η συγκέντρωση, όπως τόνισε ο βουλευτής, καλεί τους πολίτες να κάνουν «μπάρμπεκιου-πάρτι κατά της λαθρομετανάστευσης» έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά.  

«Ξέρω ότι νομικά μπορεί να μην είναι τεκμηριωμένο ή σχετικό αλλά δεν ξέρω σε τι κατηγορία του Ποινικού Κώδικα να εντάξω αυτούς που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ απέναντι σε προσφυγικές δομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαννούλης στη Βουλή. Και στη συνέχεια σημείωσε: «Δεν ξέρω αν το καλύπτει ο Ποινικός Κώδικας αλλά ξέρω ότι είναι ντροπή για κάθε άνθρωπο. Δεν ξέρω αν αυτός ο σαδισμός είναι ποινικά κολάσιμος αλλά από κάθε Έλληνα δημοκράτη πολίτη θα πρέπει να καταγγέλλεται ως σαδισμός, κτηνωδία απέναντι σε ανθρώπους συγκεκριμένης θρησκευτικής πίστης».

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο OPEN TV, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Είπα ότι την Κυριακή μια ομάδα ακραίων επιχειρεί κάτι που ο λαός μας το λέει κακία. Εγώ το είπα σαδισμό». Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κυρανάκη και Πλεύρη, τονίζοντας ότι οι δύο βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι στηρίζουν τη διαδήλωση που οργανώνουν οι Ενωμένοι Μακεδονομάχοι. 

Αντιδρούν Κυρανάκης και Πλεύρης 

Οι δηλώσεις του Χρήστου Γιαννούλη από το βήμα της Βουλής προκάλεσαν τις αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Πλεύρη και Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής: «Να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό προϋποθέσεις αλκοόλ. Δεν μπορεί να έρθει υπήκοος τρίτης χώρας και να επιβάλλει τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτη η τοποθέτησή σας κ. Γιαννούλη γιατί περιορίζει δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Γιατί να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων; Με ποια λογική;».

Ντόρα Μπακογιάννη κατά Κυρανάκη-Πλεύρη 

Την ίδια ώρα, πάντως, που δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζουν τις απόψεις Γιαννούλη, η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους βουλευτές της ΝΔ για το «μπάρμπεκιου-πάρτι». Η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για πράξη μιας «ανύπαρκτης οργάνωσης που επιζητά πέντε λεπτά δημοσιότητας». «Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύναμο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο. Αυτό το μαθαίνεις ή στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ή δεν το μαθαίνεις ποτέ. Με ενόχλησε αυτό το θέμα, όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις», σχολίασε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τους τόνους, πάντως, επιχείρησε να ρίξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας ο ίδιος στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «άστοχο ό,τιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά», για να διευκρινίσει ότι: «αφορά και τις δύο πλευρές». Έκανε, παράλληλα, έκκληση να αντιμετωπιστεί «με νηφαλιότητα το πρόβλημα». Όσο αφορά την ίδια την εκδήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «οποιοσδήποτε Έλληνας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει στα πλαίσια του Συντάγματος και της νομιμότητας».

Χαρίτσης και Τζανακόπουλος: Ακροδεξιές αντιλήψεις

Στο θέμα, πάντως, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μίλησε για «συντονισμένη επίθεση». «Αποπροσανατολισμός μέσω fake news από το μείζον: Τις απροκάλυπτα ξενοφοβικές αντιλήψεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που χαϊδεύουν ακροδεξιές αντιδράσεις και αντανακλαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Για το ίδιο θέμα πήρε θέση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Δεν χωρούν εξυπνάδες σε μία ενέργεια που είναι ρατσιστική και οριακά μισανθρωπική». «Πώς θα φαινόταν σε έναν ορθόδοξο Έλληνα να υπάρξουν την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου ψησταριές με κρέατα και κοτόπουλα;».

Κάτοικοι στα Διαβατά: «Όχι» στο μπάρμπεκιου πάρτι

«Οι κάτοικοι των Διαβατών θα διαδηλώσουν για βασικά προβλήματα. Επαρκή φωτισμό, γιατί υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι μετανάστες που βρίσκονται σε "τυφλά σημεία" και κινούνται σε δρόμους χωρίς ορατότητα και μπορεί να σκοτώσουν κανέναν άνθρωπο. Δεύτερον ζητάμε επαρκή αστυνόμευση για να μην υπάρχουν οι παραβατικές συμπεριφορές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό», σημείωσε, μιλώντας στο OPEN TV, ο κάτοικος Διαβατών, Αντώνης Μάνος, ο οποίος υποστήριξε, με αφορμή το «μπάρμπεκιου πάρτι», ότι δεν διοργανώνεται από ανθρώπους των Διαβατών. 

Κωνσταντίνος ΚυρανάκηςΘάνος ΠλεύρηςμπάρμπεκιουΧρήστος ΓιαννούληςΑλέξης ΧαρίτσηςΝτόρα Μπακογιάννη