Πολιτική|06.11.2019 14:43

Εγκαίνια για το ελληνικό περίπτερο στην εξαγωγική έκθεση της Σανγκάης

Newsroom

Τα εμπορικά εγκαίνια του Ελληνικού Εθνικού Περίπτερου στην εξαγωγική έκθεση CIIE 2019 πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στη Σαγκάη. Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η τελετή ξεκίνησε με σύντομο  χαιρετισμό του διευθύνοντα συμβούλου του Enterprise Greece κ. Φιλιόπουλου και ακολούθησαν οι ομιλίες των υπουργών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, στην ομιλία του σημείωσε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια κουλτούρα που έχει την ικανότητα να μοιράζεται τις αξίες της με κύριο χαρακτηριστικό την περίφημη φιλοξενία.

«Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εμπορικά εγκαίνια του Ελληνικού Εθνικού Περίπτερου στην Διεθνή Έκθεση Εξαγωγών της Κίνας», συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία. Και προσέθεσε: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια κοινή κουλτούρα. Η πράξη της κοινής χρήσης βρίσκεται στον πυρήνα της περίφημης ελληνικής φιλοξενίας. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια, ολιστική εμπειρία ενθυλακωμένη στην ελληνική ταυτότητα. Οι Έλληνες παραγωγοί και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι απτή απόδειξη της ελληνικής ποιότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.» Ο κ. Φραγκογιάννης, αναφερόμενος στους επισκέπτες των ελληνικών περιπτέρων στην έκθεση της Σαγκάης, σημείωσε ότι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποιότητα, την αξία και την καινοτομία με την οποία προχωρά η σύγχρονη Ελλάδα.

«Η έκθεση στη Σαγκάη είναι μια ευκαιρία να προβάλουμε τη διάσημη αξία και τις ατελείωτες δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας, συνεχίζοντας παράλληλα να τιμούμε τις χιλιετίες της οικουμενικής μας κουλτούρας», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι ζητάμε τη θέση μας στον παγκόσμιο επιχειρησιακό χάρτη ως χώρα εξωστρεφής, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και τις επενδύσεις. «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις μέσω στοχοθετημένων προσπαθειών σε συγκεκριμένους χώρους και συγκεκριμένες χώρες».

Ακολούθησε παράσταση από μουσικοχορευτική ομάδα, ενώ προσφέρθηκαν σε όλους τους παριστάμενους ελληνικά εδέσματα και ελληνικό κρασί.

Στο ελληνικό περίπτερο, σκοπός του οποίου είναι η συνολική προβολή της χώρας μας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα στενά της Σαντορίνης και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα της Οίας, μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), ενώ στο Gastronomy Bar, μπορεί να δοκιμάσει ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, μέλι, τυριά, εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά κ.α. Tαυτόχρονα, στο περίπτερο υπάρχει η έκθεση κοσμημάτων με θέμα «Καρποί και Σύμβολα», που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και έκθεση με αντίγραφα αρχαιοτήτων, υπό την Επιμέλεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο Virtual Reality Room του Ελληνικού περιπτέρου ο επισκέπτης βιώνει την εμπειρία μιας εικονικής ξενάγησης στη γοητευτική Οία της Σαντορίνης. Μέσα από την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του χωριού που αναδύεται η ιστορία του νησιού, η ηφαιστειακή γη, η κατοίκησή του από ανθρώπους του σπουδαίου Μινωικού Πολιτισμού.

Σε αναρτημένα υφασμάτινα πανό παντού στο Περίπτερο παρουσιάζονται αποφθέγματα των μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων και παράλληλα ανθρώπων του πνεύματος από τη νεώτερη Ελλάδα που οι ιδέες τους κεντρίζουν τη σκέψη. Ο Κινέζος πρόεδρο στάθηκε αρκετή ώρα και διάβασε τις περιγραφές αυτές στα Αγγλικά.

Στο κέντρο του περιπτέρου, ένας ανοιχτός χώρος προβολής δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις πολλές πλευρές της Ελλάδας μέσα από μια ποικιλία ταινιών. Η θεματολογία τους ποικίλλει από την κοσμηματοποιΐα της αρχαιότητας μέχρι διακοπές πολυτελείας και παρουσίαση του τρόπου ζωής στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Διάφορα σημαντικά μουσεία έχουν συνεισφέρει στη συλλογή των ταινιών. Εδώ επίσης ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά ελληνικούς χορούς και παντομίμα εμπνευσμένη από τις απεικονίσεις σε αρχαία αγγεία, με τη συνοδεία αυθεντικής μουσικής από αρχαία λύρα.

Το Gastronomy Bar, στο οποίο σταμάτησε ο Κινέζος πρόεδρος, αν και δεν γεύτηκε από τις ελληνικές λιχουδιές που υπήρχαν εκεί,  είναι ο τόπος για την αισθαντική εμπειρία των ελληνικών προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέλι, τυριά, μέχρι εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά.

Στην business lounge ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του ένα κατάλληλο χώρο για να συναντήσει υποψήφιους συνεργάτες από όλους τους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Με τη φροντίδα του Enterprise Greece, προσφέρονται πολύτιμες πληροφορίες για νέες ευκαιρίες σε τομείς της αγοράς που ποικίλλουν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και υψηλή τεχνολογία μέχρι κινηματογραφικές παραγωγές.

Κώστας ΦραγκογιάννηςΣαγκάη