Πολιτική|24.10.2018 15:32

Στις φυλακές Κορυδαλλού το ζεύγος Παπαντωνίου (pics+vid)

Newsroom

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογητικής διαδικασίας που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων τις οποίες φέρεται να έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, προφυλακιστέοι κρίθηκαν τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Αφού πέρασαν το βράδυ στη ΓΑΔΑ, σήμερα οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Γιάννος Παπαντωνίου θα φυλακιστεί στην πρώην πτέρυγα της 17 Νοέμβρη. 

Το βαρύ κατηγορητήριο 

Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για τη σύμβαση που, δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Το ποσόν της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Το σκεπτικό για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου κινήθηκε σε τρεις άξονες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης αναφέρονται τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκισή τους.

Αρχικά, κρίθηκαν ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.

Επιπλέον, κρίθηκαν ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, που σχετίζονται με το «ξέπλυμα» χρήματος.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

διαφθοράΓιάννος Παπαντωνίουσκάνδαλο