Πολιτική|08.11.2019 07:02

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα για την τροποποίηση του άρθρου 86

Βούλα Κεχαγιά

Χωρίς να κατεβάζει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό αλλά και όσα συμβαίνουν περί την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει την ατζέντα της λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε άμεσο χρόνο θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση καλώντας τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση μίας ερμηνευτικής διάταξης του άρθρου 86 περί νόμου ευθύνης υπουργών, ότι η δωροδοκία υπουργών δεν τελείται κατά την τέλεση των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού , αλλά μόνο επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του.

Στην επιστολή του σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητεί από τα κόμματα να ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη ώστε να αποκαταστήσουν το κύρος της πολιτικής στα μάτια της κοινωνίας.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την προτεινόμενη αλλαγή η οποία στην ψηφοφορία που έγινε για την αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε 179 ψήφους διότι  όπως τότε κατήγγειλε η Κουμουνδούρου, η ΝΔ έδωσε οδηγία σε βουλευτές της να μην την ψηφίσουν και το σκάνδαλο της Novartis. Για την ακρίβεια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως εφόσον η ΝΔ δεν υπερψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο ότι δεν θέλει τόσο υπουργοί όσο και πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, αλλά να παραγραφούν τα αδικήματά τους.

Ως προς το θέμα της προανακριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία τόσο για την απόφαση της να αναβάλει και πάλι τις εργασίες της όσο και για την πρωτοφανή πρακτική να μην επιτραπεί με εντολή του Προέδρου της Βουλής, στον Δημήτρη Τσοβόλα, -συνήγορο του Δ. Παπαγγελόπουλου- να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο σημείο όπου βρίσκονται οι τηλεοπτικές κάμερες.

Η Κουμουνδούρου απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μην εξεταστεί ο πρώτος μάρτυρας κ. Φρουζής σχολιάζοντας πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ανέβαλαν την συνεδρίαση με πραξικοπηματικό τρόπο και αποχώρησαν ακριβώς για να μην εξεταστεί ο ισχυρός άντρας της Novartis. “Φοβούνται τις αποκαλύψεις, όπως φοβούνταν και το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης» σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στην δήλωση Τσίπρα πως η ΝΔ προσπαθεί να οδηγήσει σε παραγραφή του σκανδάλου Novartis.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί την κριτική της προς την κυβέρνηση για το προσφυγικό και τονίζει μέσω κύκλων της πως ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποδοκιμάσει δημοσίως τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, απλώς σωπαίνει καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος από την ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως οι βουλευτές της ΝΔ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε 12χρονο προσφυγόπουλο στη Θεσσαλονίκη την ώρα που πήγαινε στο σχολείο του, την ώρα που υφυπουργός της κυβέρνησης δίνει κάλυψη στην μισαλλοδοξία και στέλεχος της ΝΔ ζητά να ρίξουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Συνταγματική ΑναθεώρησηΣΥΡΙΖΑ