Πολιτική|10.11.2019 11:02

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ σε τρία μέτωπα: Υπόθεση Novartis, φορολογικό νομοσχέδιο και προσφυγικό

Βούλα Κεχαγιά

Τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται στην κριτική προς την κυβερνητική πολιτική, αλλά συγχρόνως αναλαμβάνει και πολιτικές πρωτοβουλίες, διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το στίγμα ενός κόμματος που δεν επιθυμεί να παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά αντιθέτως θέλει και να τις διαμορφώνει.

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον επικεφαλής της επιτροπής για το Σύνταγμα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να προωθήσει αλλαγές και σε διατάξεις του άρθρου 86 σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών, ώστε να μην παραγράφονται αδικήματα και να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που να διευκρινίζει ότι από την αποσβεστική προθεσμία δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Η πρωτοβουλία βεβαίως δεν είναι άσχετη με την υπόθεση Novartis, για την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η στόχευση της πλειοψηφίας είναι να οδηγήσει σε παραγραφή και να τεθεί στο αρχείο το σκάνδαλο.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου γνωρίζει πως το αίτημά της κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, καθώς η συγκεκριμένη αλλαγή πέρασε με 179 ψήφους κατά τη διαδικασία ψήφισης των τροποποιητικών άρθρων. Ωστόσο το πολιτικό ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει σε δύσκολη θέση κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, εφόσον αρνηθούν να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη ρήτρα στο άρθρο 3 του 86 στο νέο συνταγματικό κείμενο. Αυτή, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι η μοναδική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το κόμμα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει, θα καταθέτει απόψεις, θα ζητεί από την πλειοψηφία να δρομολογήσει θέματα που απασχολούν την κοινωνία και δεν θα αρκείται σε μια δυναμική κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Το σχέδιο αυτό θα εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος και θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ήδη συζητείται η ιδέα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον βορειοελλαδικό χώρο να προκαλέσουν εκδηλώσεις που θα λειτουργούν υποστηρικτικά στους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί σε δομές σε νομούς της Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε, άλλωστε, και μια παρέμβαση/απάντηση στην ανεπαρκή και αναποτελεσματική -όπως λένε- διαχείριση του Προσφυγικού από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανέλαβε πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του ΕΣΡ, στηλιτεύοντας τη στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης ως προς τον τρόπο παρουσίασης του κορυφαίου προβλήματος συγχρόνως με την ανάδειξη των απόψεων διαφόρων ακροδεξιών φωνών.

Έμειναν υποσχέσεις

Συγχρόνως η Κουμουνδούρου αναμένεται να ενσωματώσει στην ατζέντα και στην επιχειρηματολογία της και το θέμα των σχέσεών της με τη μεσαία τάξη, ζήτημα που για πολλούς κρίθηκε καθοριστικό αναφορικά με την έκβαση των εκλογών. Ηδη στον ΣΥΡΙΖΑ αποδομούν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, με την επισήμανση ότι η ΝΔ εξαπάτησε τους μεσαίους τάζοντας ελαφρύνσεις, οι οποίες ωστόσο έμειναν μόνο υποσχέσεις και προεκλογικά λόγια.

Και γι’ αυτό το θέμα προϊδέασε, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας: «Η κυβέρνηση εξελέγη κάνοντας σημαία τη μεσαία τάξη, αλλά η μεσαία τάξη τελικά δεν θα ευνοηθεί και αυτό θα είναι το ζητούμενο των επόμενων μηνών και του επόμενου εξαμήνου, η μεγάλη διαμάχη και στη Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου». Η Κουμουνδούρου σε σχέση με την προανακριτική θα προσδιορίσει την περαιτέρω στάση της την ερχόμενη εβδομάδα μπροστά στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Κινητικότητα στις τάσεις πριν από το συνέδριο

Η Δυτική Μακεδονία θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την Ελλάδα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ασχολείται προσωπικά με τη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος, διαπιστώνοντας σε κάθε περιοχή που επισκέπτεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άμεση ανάγκη την επαφή με την κοινωνία και τη γείωση με τα προβλήματα των προοδευτικών πολιτών. Σημειωτέον ότι την Παρασκευή έγινε και η πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του, της επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, οι επιμέρους τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως προετοιμάζονται στον δρόμο προς το συνέδριο, αναζητώντας πρώτιστα το ιδεολογικό στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Οι 53+ θα έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα με αντικείμενο «Ενας οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να επιδιώξουμε, τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε πίσω μας». Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, με οδηγό την αριστερή, ριζοσπαστική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, τα διδάγματα από την κυβερνητική εμπειρία, καθώς και την ανάγκη συνάντησης του κόμματος με όσο το δυνατόν πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας, συναντιόμαστε, συζητάμε, συνθέτουμε.

Συγχρόνως, πάντως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα και σε επίπεδο διαφαινόμενων εσωκομματικών συμμαχιών, εάν κρίνει κανείς από τη σύνθεση του πάνελ σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», την ερχόμενη Τετάρτη, με τίτλο «Στον δρόμο που νικήσαμε, στον δρόμο της Αριστεράς». Θα μιλήσουν οι Κώστας Αθανασίου, Δημήτρης Βίτσας, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης, σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η Κατερίνα Κνήτου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σύμπλευση της πρωτοβουλίας των «53» με το «Αριστερό Δίκτυο», μια τάση που εμφανίστηκε στην εκλογή για την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αναφορές στον Δ. Τζανακόπουλο.

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία