Πολιτική|28.11.2018 13:47

Αλέξης Τσίπρας: Μας κουνούν το δάχτυλο οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε υψηλούς τόνους επέλεξε ο πρωθυπουργός, να μιλήσει από βήματος της Ολομέλειας για την υλοποίηση θετικών μέτρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου που σηματοδότησε την έξοδο από τα μνημόνια και την αξιοποίηση πλεονασμάτων σε έναν ασφαλή δημοσιονομικό χώρο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην απουσία από την αίθουσα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Είπε δηκτικά ότι δεν θα έχει την τύχη «να δεχθεί καμία ερώτηση για τα θέματα ασφάλειας γιατί υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες. Αναφέρθηκε στις πεζές περιπολίες και το σχέδιο Περσέας που έφεραν αποτελέσματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του δικτύου παράνομης διακίνησης χρυσού με ειδική αναφορά στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» τονίζοντας ότι οι εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν βγαίνουν συχνά στη δημοσιότητα αλλά και ότι ειδικά στην αρχή της κρίσης πολίτες απευθύνθηκαν απελπισμένοι σε τέτοια δίκτυα ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους για να εξασφαλίσουν ένα βοήθημα.
Η πρώτη του μνεία ήταν για την τροπολογία με την οποία όπως είπε καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής. «Οι άνθρωποι εκεί δίνουν μια καθημερινή μάχη, μια μάχη δύσκολη αλλά ταυτόχρονα αξιόλογη και έχουμε καταφέρει πιστεύω τέσσερις μήνες μετά, αρκετά πράγματα».

Έκανε αναλυτική αναφορά στα έργα όπως έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, ευχαριστώντας τους συντελεστές και τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των περιοχών. Ευχαρίστησε δημόσια όσους συμβάλουν στο έργο και ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που δέχθηκε να συμβάλει στην ανέγερση ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
Περνώντας στα οικονομικά θέματα τόνισε ότι προχωράμε στην υλοποίηση προτεραιοτήτων  αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή του δημοσιονομικού χώρου που κερδήθηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών πολιτών και επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τους ασθενέστερους.

Υπογράμμισε ότι για τρίτη χρονιά δίνεται το κοινωνικό μέρισμα που ανέρχεται σε ένα ποσό 710 εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να αυξηθεί στην πορεία, όπως έγινε και πέρυσι. Στόχος είναι να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα την ερχόμενη Τρίτη και στις 14 Δεκέμβρη να ξεκινήσει η εκταμίευση της απόδοσης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τροπολογίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του φορολογικού συντελεστή για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων ώστε να φθάσει προοδευτικά στο 25% (έως το 2022). Όπως είπε «δίνουμε ένα σαφές σήμα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι ακούει ασταμάτητα κατηγορίες γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν τον κατήργησε αλλά ξεχνούν οι κατήγοροι ότι ήταν οι βασικοί εμπνευστές του. «Εμείς είχαμε σχέδιο, αναδομήσαμε τον φόρο αυτό και τώρα που έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο θα τον μειώσουμε».
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε ότι «για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%». Έτσι λοιπόν, στοχευμένα, μελετημένα με σαφή προσανατολισμό θα μειωθούν οι επιβαρύνσεις στη λαϊκή κατοικία και στις λαϊκές περιοχές. 

Είπε ακόμη: «Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο, προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020. Έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ότι βλέπουν σήμερα».

Συγκεκριμένα τόνισε: «Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνέχεια να προκαταλάβει αντιδράσεις γιατί δεν προψηφίζεται σήμερα ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή. Ό,τι είπαμε εμείς είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και ισχύει», είπε.
«Σε πρώτη φάση δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το μέτρο. Όμως αλλάξαμε ήδη τη δομή του, μειώσαμε την επιβάρυνση για τις χαμηλές περιουσίες. Και σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα. Εμείς στον ελληνικό λαό, το περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Εμείς δεν είπαμε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται».

Το επόμενο σκέλος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είχε όπως σχολίασαςν πολλοί, «χροιά προεκλογικής ομιλίας».
«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει» αλλά όπως τόνισε «όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω». Πίσω «στη διευρυμένη διαφθορά, τη κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων. Πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων μας επέβαλε το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να εφαρμόσει ο κος Μητσοτάκης… Πίσω στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων...  στις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…   Αλλά και σε ένα σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων και διατήρησης των φορολογικών βαρών για τη μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση».

Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερος φόρος στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερος στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι. «Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά «Και ανάμεσα σε αυτά τα δύο σχέδια θα κληθεί να επιλέξει ο ελληνικός λαός τον ερχόμενο Οκτώβρη».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός διατήρησε τους υψηλούς τόνους λέγοντας: «Για αυτό λοιπόν και αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020. Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί. Θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας. Αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αποτρέψει».

Καταλήγοντας τόνισε: «Και του χρόνου τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περεταίρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς». 
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κατά πόσο υπήρξε πράγματι έξοδος από τα μνημόνια. Κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνουν μαζί έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών από την έξοδο από τα μνημόνια που συμπληρώνονται αύριο: «Οι πρώτες 100 μέρες λοιπόν της Ελλάδας, έξω από τα μνημόνια, είναι ενδεικτικές. Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς. Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες. Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία. Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Οι πρώτες 100 μέρες  - που συμπληρώνονται αύριο - της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή».

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας επεσήμανε ότι «η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα».


ΕΝΦΙΑΑλέξης Τσίπραςκοινωνικό μέρισμα