Πολιτική|13.11.2019 08:31

Περιοδεία Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία - Στην ατζέντα του το Προσφυγικό

Βούλα Κεχαγιά

Σε μια περιοχή της χώρας που την τελευταία περίοδο η κοινωνία της δοκιμάζεται από το Προσφυγικό, τη Δυτική Μακεδονία, περιοδεύει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου τυχαία η προγραμματισμένη του επίσκεψη την Πέμπτη στον Δήμο Σερβίων, που έχει υποδεχτεί πρόσφυγες, σε αντίθεση με άλλους δήμους της περιφέρειας.

Η επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία έρχεται ως συνέχεια των περιοδειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο πάντα του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Το πρόγραμμα ξεκινά από τα Γρεβενά, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες, ενώ ακολουθεί η πόλη της Κοζάνης, όπου θα λάβει μέρος σε ανοιχτή συνέλευση στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται να παίρνει πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες οργανώνοντας εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως αυτές κατά την υποδοχή τους στο λιμάνι του Πειραιά. Επί της ουσίας, επιδιώκει να καταδείξει τη διαφορετική προσέγγισή του στο Προσφυγικό έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και να στηλιτεύσει ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στα Διαβατά και έτυχαν υπερπροβολής, την ώρα που τροφοδοτούν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για την προανακριτική που έχει συγκροτηθεί περί «σκευωρίας» μετά και τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξαίρεση τριών βουλευτών από την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής. «Οι μάσκες έπεσαν» αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς οι βουλευτές τους αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους ίδιους ό,τι αποφάσισαν για τη μειοψηφία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν πως το κόμμα τους δεν έχει αντικαταστήσει τους κυρίους Τζανακόπουλο και Πολάκη, που έχουν εξαιρεθεί από την πλειοψηφία, καθώς δεν αποδέχονται την αντισυνταγματική, όπως λένε, αλλά και αντικοινοβουλευτική αυτή απόφαση.

Ως εκ τούτου, η σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως έχει, δηλαδή όπως την όρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, οι Δημ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης δεν θα εμφανίζονται πλέον στις εργασίες της προανακριτικής, αλλά θα συμμετέχουν κανονικά στην επταμελή αντιπροσωπεία και στις συσκέψεις που θα γίνονται για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εντός της επιτροπής.

Επομένως, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, για να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ξεκίνησε χθες τη διαδικασία με συμμετοχή μόνο του Σπ. Λάππα, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις θα δίνουν το «παρών» συνολικά πέντε βουλευτές, σημειώνοντας, πάντως, ότι η σύνθεση της προανακριτικής για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει αναλλοίωτη.

μεταναστευτικόπροσφυγικό