Πολιτική|24.10.2018 20:24

Παπαντωνίου: Ποια ακίνητα ερευνούν οι δικαστικές αρχές

Newsroom

Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου στις φυλακές Κορυδαλλού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς οι δικαστικές Αρχές θα ερευνήσουν ξανά την περιουσία του πρώην υπουργού. 

Η δέσμευση της περιουσίας 

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017 μετά από αίτημα που υπέβαλε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με τη σειρά του το Συμβούλιο προχώρησε στη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσία του ζεύγους Παπαντωνίου στην Ελλάδα. Η δέσμευση της περιουσίας έγινε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για μίζες σε συμβάσεις εξοπλιστικών που αφορούσαν τη θητεία του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στόχος ήταν να ελεγχθεί η νομιμότητα τόσο των καταθέσεων όσο και των αγορών ακινήτων που είχε κάνει ο πρώην υπουργός. 

Ο έλεγχος για την αγορά «ύποπτων» ακινήτων

Οι δικαστικές αρχές εκτός από τους λογαριασμούς που φέρεται να έχουν εντοπίσει αναζητούν και από που προέρχονται χρήματα που σχετίζονται με την αγορά «ύποπτων» ακινήτων. Το 1998 όντας υπουργός Οικονομικών προχωράει στην αγορά οικοπέδου 447,59 τ.μ. στην Κάτω Κηφισιά με τίμημα 40 εκατ. δραχμές. Εκεί χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή η οποία περιελάμβανε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Το ακίνητο στη Σύρο

Το ζεύγος Παπαντωνίου το 2002 προχωράει στην αγορά έκτασης πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Τρία Λαγγόνια της Σύρου. Εκεί το 2006 χτίζει άλλη μια βίλα 224 τμ. Η αξία της σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η άδεια του κτίσματος ανήκει στη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2016, η βίλα πωλείται από έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία με αντίτιμο 1 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας, μάλιστα, αποκάλυψε ότι κατέθεσε τα χρήματα, σε τραπεζικό λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου στη Γαλλία. 

Τέλος ο πρώην υπουργός διαθέτει τρία διαμερίσματα - γραφεία στο Κολωνάκι.

φυλακήΓιάννος Παπαντωνίου