Πολιτική|13.11.2019 17:04

Κοτζιάς εναντίον Δένδια για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Newsroom

Με έναν σκληρό tweet, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στη νυν ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ και στον Νίκο Δένδια προσωπικά τον οποίο κατηγορεί ότι «υπονοεί πίστη» σε όσα λένε οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Αφορμή για τη σύγκρουση στάθηκε δημοσίευμα στον ιστοχώρο Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός στρατός είχε ετοιμάσει μια μυστική επιχείρηση με την επωνυμία «Αστραπή» για να πάρει πίσω τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε μιλήσει τηλεφωνικά τον Ιούλιο του 2016 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, που τον διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό.  

Σημειώνεται ότι τα όσα αναφέρονται περί τηλεφωνικής συνομιλίας Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της οποίας ο Έλληνας φέρεται να υποσχέθηκε στον Τούρκο ότι θα του επιστρέψει τους «οχτώ» αποτελούν παλαιά υπόθεση που έχει επανειλημμένως διαψευστεί κατηγορηματικά από την πλευρά του κ. Κοτζιά.   

Εν έτει 2019, ωστόσο, το θέμα επανήλθε μέσω Τουρκίας.

Κύκλοι Δένδια διαρρέουν 

Κύκλοι του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, διέρρευσαν στον Τύπο σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor ότι:  

«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια  ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor. H  σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Η αναφορά στον «τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια  ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor», εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά που βγήκε στην αντεπίθεση μέσω Twitter αναφέροντας: «… δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Ο πρώην ΥΠΕΞ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω (σ.σ. ο Νίκος Κοτζιάς) στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκος στον Έβρο και είχαν περάσει μήνες στις τουρκικές φυλακές έως την απελευθέρωσή τους το καλοκαίρι του 2018. 

T

Nordic MonitorΝίκος ΔένδιαςΝίκος Κοτζιάς