Πολιτική|14.11.2019 07:04

Τσίπρας: Η νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες με διάλογο και συμμετοχή

Βούλα Κεχαγιά

Μία νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες επιχειρεί να καθιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας με τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης του κόμματός του. Η σχέση αυτή στηρίζεται στον διάλογο και την συμμετοχή όπως εξήγησε άλλωστε και χθες κατά την περιοδεία του στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκατοντάδες πολίτες που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. «Δεν ερχόμαστε να μιλήσουμε στους πολίτες προεκλογικά αλλά μετά τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας να ακούσει τις απόψεις τους και τις θέσεις τους για μία σειρά από ζητήματα που τούς απασχολούν.

Είναι ενδεικτικό πως το βράδυ μιλώντας στην Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στο ακροατήριο του: Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε και θα ξαναγυρίσουμε -όχι γιατί μας έλειψαν οι καρέκλες της εξουσίας γιατί έχουμε στερητικό σύνδρομο όπως είχαν κάποιοι- αλλά για να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Το νέο μοντέλο καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε επίσκεψή του στην περιφέρεια ζητώντας από την κοινωνία να πιστέψει στην δύναμη της συμμετοχής και να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την συγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της νέας εποχής. Το πρόγραμμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες λίγο πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου και θα εξεταστούν όλα τα «ανοιχτά ζητήματα» για το μέλλον της παράταξης με την δρομολόγηση και καταστατικών αλλαγών.

Σήμερα Πέμπτη (14/11) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει στην Φλώρινα ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αχαία, την Κρήτη και την Θήβα.

Το προσκλητήριο συστράτευσης αποτελεί το ένα σκέλος των δημόσιων αναφορών του Αλέξη Τσίπρα κατά τις ομιλίες του στις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιφέρεια. Διότι κατά τ’ άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει την ευκαιρία να κρίνει την κυβερνητική πολιτική και να την αντιπαραβάλει με τα πεπραγμένα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε και χθες στην Δυτική Μακεδονία καταγγέλλοντας την ΝΔ πως εκτρέφει έναν ακραίο νεοσυντηρητισμό στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού αντιπερισπασμού για να καλυφθούν οι αδυναμίες και οι αστοχίες της στην διαχείριση του προσφυγικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχόταν μαγική λύση του προβλήματος υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κάνει τα πράγματα μπάχαλο μη κρύβοντας την ανικανότητα της κυβέρνησής του να ανταποκριθεί σε μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ως εκ τούτου σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καλύψουν τα κενά στην διαχείριση του προσφυγικού «στέλνουν τα ΜΑΤ απέναντι στους φοιτητές» θυμίζοντας πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών.

Η κριτική του προς την Νέα Δημοκρατία είναι πολυμέτωπη και αφορά και τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά πείθοντας την μεσαία τάξη ότι θα ευνοηθεί από την εφαρμογή μίας νέας κοινωνικής πολιτικής. «Ο ουρανός δεν έγινε πιο γαλανός έγινε μάλλον πιο συννεφιασμένος και πιο σκοτεινός για την χώρα» είπε χθες στα Γρεβενά ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι τον Οκτώβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στη σχέση προσλήψεων και απολύσεων, δηλαδή 260.000 περισσότερες απολύσεις συγκριτικά με τις προσλήψεις.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου εξαπολύει επίθεση προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως από κοινού επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή και των εμπλεκομένων και να ταυτιστούν μαζί του με κάθε κόστος.  Αυτό με αφορμή τις διαρροές πως ο Φρουζής κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ότι δέχτηκε πιέσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς για να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας