Πολιτική|14.11.2019 14:57

Novartis: Ηχηρή αυτοδιάψευση του Φρουζή για την εμπλοκή του στην υπόθεση

Βούλα Κεχαγιά

Σε ηχηρή αυτοδιάψευση οδηγήθηκε σήμερα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis στην Ελλάδα Κ. Φρουζής κατά την διάρκεια  της εξέτασής του από την Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τα περί σκευωρίας με κατηγορούμενο τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Φρουζής ο οποίος σύμφωνα με διαρροές που προήλθαν από την πλειοψηφία της Προανακριτικής είχε ισχυριστεί ότι η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Τουλουπάκη τον πίεζε να ονοματίσει πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο δεν επέμεινε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αντιθέτως ανέκρουσε πρύμναν και υποστήριξε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Φρουζής ρωτήθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα αν η κ. Τουλουπάκη ανέφερε ποτέ ονόματα πολιτικών απάντησε ξεκάθαρα: «Όχι, δεν μου ανέφερε».

Επίσης, καταρρίφθηκε και ο ισχυρισμός περί πρότασης της κυρίας Τουλουπάκη να χαρακτηριστεί ο Φρουζής ως προστατευόμενος μάρτυρας-κάτι το οποίο σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να γίνει αφού θεωρείται βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση. Ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής Novartis κατά την πρώτη μέρα της εξέτασής του είχε υποστηρίξει πως δεν τού έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού συνολικά τού έχουν ασκηθεί τρεις διώξεις.

Μάλιστα, ο κ. Λάππας εμφανίζεται να υπενθύμισε στον κ. Φρουζή πως η πρώτη δίωξη ασκήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στην συνέχεια ασκήθηκαν και άλλες διώξεις μαζί με απόφαση για απαγόρευση εξόδου από την χώρα όπως επίσης και δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών. Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής πως τού έχουν δεσμευθεί 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία. Επίσης, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν «κατήγγειλε» την συνάντησή του με την κ. Τουλουπάκη εμφανίζεται να σχολίασε πως δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος και ότι δεν έχει κάνει κάποια αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά.

Σημειώνεται πως μετά την πρώτη ημέρα εξέτασης του κ. Φρουζή ως μάρτυρα κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως μετά την ποινική δίωξη στον κ. Λοβέρδο για την εκκρεμή δικαστική διερεύνηση για ακόμη δύο πρώην υπουργούς, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή και των εμπλεκομένων και να ταυτιστούν μαζί του με κάθε κόστος.

Κωνσταντίνος ΦρουζήςNovartis