Πολιτική|14.11.2019 15:36

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης στο θέμα με τον Ερντογάν

Τίμος Φακαλής

Τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα για να παραμείνει η Τουρκία κοντά στη Δύση υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας την Πέμπτη (14.11) στο 4ο Thessaloniki Summit

«Όσες απογοητεύσεις και αν έχουμε με την Άγκυρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο από κοινού με την Ελλάδα πώς θα κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας ενεργός διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Το πρώτο τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη όταν εκλέχθηκε έγινε από τον Ερντογάν. Μετράτε 200 και πλέον χρόνια συνεργασίας με τους Τούρκους. Θεωρούμε την Ελλάδα μέρος της λύσης».

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην Ανατολική μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν παράνομες γεωτρήσεις από την μεριά της Τουρκίας. Θα κρατήσουμε όμως ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα». 

Ο Τζέφρι Πάιατ διαφώνησε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται κοντά σε εγκεφαλικό θάνατο και υποστήριξε ότι ο αξίες του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι αδιαπραγμάτευτες και αμετακίνητες.  Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε ιστορικό σφάλμα της Ε.Ε. να μην προωθήσει τα Τίρανα και τα Σκόπια προς την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

«Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για την ασφάλεια της περιοχής, την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, εργάζεται προσωπικά με τον δεξιοτέχνη Γάλλο ομόλογό του στην Αθήνα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για να ξαναμπούν τα Δυτικά Βαλκάνια σε ευρωπαϊκή τροχιά. 

Ειδική αναφορά έκανε ο  Αμερικανός πρέσβης και στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Πριν από τρία χρόνια σε μία από τις πρώτες μου συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μου είπε ότι πρέπει να προσέξουμε την Βόρεια Ελλάδα. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εστιάσαμε στρατηγικά στο συγκεκριμένο λιμάνι. Η Ελλάδα, με εξαίρεση την Πολωνία, είναι από τις πρώτες χώρες που προωθεί την ενεργειακή ατζέντα. Και ο αγωγός TAP θα διαμορφώσει την ενεργειακή πολίτικη στην Ευρώπη και θα φέρει μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εργάζεται και η Βουλγαρία, πρόθεσή της οποίας είναι να απελευθερωθεί από την Gazprom». 

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός πρέσβης ειπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Έβρου ως στρατηγικό στοιχείο για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στον Εύξεινο Πόντο. «Πρόθεση μας είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να ανταγωνιστεί το Βόσπορο. Γι αυτό  πέρα από το λιμάνι προβλέπονται επενδύσεις και στις υποδομές της περιοχής». 

Επανέλαβε τέλος ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα έχοντας επωμιστεί η Ελλάδα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί


Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤζέφρι ΠάιατΑλεξανδρούπολη