Πολιτική|15.11.2019 11:08

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύβεται μετά τις διευκολύνσεις στους τραπεζίτες

Βούλα Κεχαγιά

To δημοσίευμα-καταπέλτης των «Financial Times» για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που «προσφέρουν» ασυλία σε τραπεζίτες συντηρεί  ψηλά στην ατζέντα της η Κουμουνδούρου, μετά την απροθυμία που έδειξε σε πρώτη τουλάχιστον φάση ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να απαντήσει (σήμερα Παρασκευή) στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας, μάλιστα, ότι πριν από δύο εβδομάδες έσπευσε να απαντήσει σε άλλη ερώτηση που είχε καταθέσει το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη.

«Επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην "Ώρα του πρωθυπουργού" για να απαντήσει για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε και απάντηση από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σημειωτέον πως πριν από τρεις ημέρες, με αφορμή την ενσωμάτωση των σχετικών ρυθμίσεων στον ποινικό κώδικα, ο Αλ. Τσίπρας είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την κυβερνητική στάση απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς.

«Για ποιον λόγο αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμη και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανέναν τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις "κόκκινων δανείων";» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα παράγοντες της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως με τις διατάξεις που πέρασαν ένα τραπεζικό στέλεχος μπορεί να βρεθεί υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης μόνο εάν καταθέσει μήνυση εναντίον του εαυτού του!.

Χθες, ωστόσο, προέκυψε το εκτενές των «FT» το οποίο στηλιτεύει τις αλλαγές της κυβέρνησης με την κατηγορία ότι «κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Την ίδια ώρα μάλιστα που επιστρέφονται πλέον πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και δεν δίνονται απαντήσεις για τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης , ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «γελοίες δικαιολογίες» όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας, με την επισήμανση πως, αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να παρουσιαστεί στη Βουλή και να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση για την ασυλία στους τραπεζίτες κορυφώνεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σφυροκοπεί την κυβέρνηση σε πολλά μέτωπα: από το Προσφυγικό και τις αυταρχικές συμπεριφορές της Αστυνομίας, μέχρι το ξήλωμα των αλλαγών στην Παιδεία και στα εργασιακά, καθώς και τα όσα λαμβάνουν χώρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης είναι τεταμένες, με την Κουμουνδούρου να έχει τεντωμένες τις κεραίες της για τη στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία και κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Σημειωτέον πως στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τα κορυφαία στελέχη του, προεξάρχοντος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπραςνέος Ποινικός ΚώδικαςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκηςτραπεζίτες