Πολιτική|19.11.2019 16:13

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη

Βούλα Κεχαγιά

Για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας θα μιλήσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Open και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στο Open tv για όλα τα θέματα που απασχολούν την κεντρική πολιτική σκηνή και ασφαλώς θα αναφερθεί και στην πρόσφατη συμμετοχή του στην πορεία για το Πολυτεχνείο, ως επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που έτυχε οξύτατης κριτικής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

Ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και συγχρόνως θα προσδιορίσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Προσφυγικό, αστυνομικό κράτος, συνταγματική αναθεώρηση, ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών, αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά και εξελίξεις περί την προανακριτική, αναμένεται να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ των πραγμάτων θα γίνει αναφορά και στην πορεία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον Αλ. Τσίπρα να εξηγεί με ποιον τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία του μετασχηματισμού του κόμματος ως το Συνέδριο, θέμα που θα απασχολήσει άλλωστε και την Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου την ερχόμενη Παρασκευή, για να καταλήξει, μεταξύ άλλων, και στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ).

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την πλειοψηφία για μικροπολιτική ιδιοτέλεια και στέκεται ιδιαίτερα σε δύο μείζονα θέματα: Το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενσωματώσει στο Σύνταγμα την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο της επιτροπής για την αναθεώρηση, δηλαδή να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που διευκρινίζει ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων. Διότι έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία τετελεσμένες ήδη πράξεις δωροδοκίας και η Δικαιοσύνη δεν θα αναγκαστεί να αρχειοθετήσει υποθέσεις όπως το σκάνδαλο της Novartis.

Για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως, ενώ το πολιτικό σύστημα συναινεί στην απεξάρτησή της από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, η Νέα Δημοκρατία προτείνει την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα ακόμη και από μία μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας.

«Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ» σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου, με την επισήμανση ότι η πλειονότητα υποβαθμίζει τη νομιμοποίηση και εκ των πραγμάτων τον θεσμικό ρόλο του προέδρου.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να υπερψηφίσει τις δύο προτάσεις του για το άρθρο 86, αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

T

Αλέξης ΤσίπραςσυνέντευξηOpen TV