Πολιτική|19.11.2019 14:30

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κουβέντα του παππού του για το τσιγάρο

Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσης κατά του καπνίσματος γύρισε τον χρόνο πίσω στο 1979 και μοιράστηκε μια παιδική του ανάμνηση.

Η συγκεκριμένη ανάμνηση αφορούσε τον παππού του (πατέρα της Μαρίκας Μητσοτάκη) ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα. 

«Με φώναξε και μου είπε: "Εμείς δεν ξέραμε. Εσείς γνωρίζετε τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου". Απέναντι σε αυτήν τη γνώση η Πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί άλλο αδρανής. Σας καλώ όλες και όλους να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν είναι υπόθεση καταστολής, αλλά της δυνατότητάς μας ως οργανωμένης κοινωνίας να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση για την αντικαπνιστική εκστρατεία στο Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος αναμένεται να εντατικοποιηθούν, αρχής γενομένης από σήμερα, οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου βάση το νόμου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν από το 2009, υπάρχουν 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις «με μηδενικά αποτελέσματα».

«Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μια άσκηση αλληλοσεβασμού που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους, ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι «δεν έχει άδικο το 84% που θεωρεί πολιτιστική υποβάθμιση να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος».

Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι «ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία».

Κυριάκος Μητσοτάκηςαντικαπνιστικός νόμοςκάπνισμα