Πολιτική|29.11.2018 11:30

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικές παρεµβάσεις στον δρόµο για τις κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Το Μαξίµου κρατάει ηµερολόγιο και µε την ευκαιρία της συµπλήρωσης 100 ηµερών εκτός µνηµονίων για τη χώρα σηκώνει στην ατζέντα του όλες τις κοινωνικές παρεµβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των αδυνάµων. Με βάση το κυβερνητικό ηµερολόγιο οι κάλπες θα αργήσουν να στηθούν, όµως όλες οι δραστηριότητες του πρωθυπουργού και του επιτελείου του φανερώνουν το στίγµα της τακτικής που θα ακολουθηθεί έως τις εκλογές.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ξανά Βουλή για να ανακοινώσει πως το κοινωνικό µέρισµα, ύψους 710 εκατοµµυρίων ευρώ τουλάχιστον, θα διανεµη-
θεί στις 14 ∆εκεµβρίου για τρίτη συνεχόµενη χρονιά στους δικαιούχους. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το µέρισµα θα δοθεί σε 1,3 εκατοµµύρια νοικοκυριά.

Αναλόγως δε της τελικής διαµόρφωσης των οικονοµικών δεδοµένων µπορεί και να αυξηθεί. «Η υπεραπόδοση της οικονοµίας ξαναγυρνά στην κοινωνία» σχολίασε στα social media ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020

Συγχρόνως όµως η κυβέρνηση δείχνει ότι σκοπεύει να κρατήσει άσους στο µανίκι της για τον χρόνο των εκλογών βάζοντας ενώπιον διληµµάτων το εκλογικό σώµα, κάτι που φάνηκε από την πρωθυπουργική απόφαση ο ΕΝΦΙΑ για το 2020 να µην προνοµοθετηθεί από τώρα.

Στην οµιλία του µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απόντα, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπενθυµίσει τις δράσεις της κυβέρνησης στις 100 πρώτες ηµέρες εκτός µνηµονίων. Ανάµεσα σε αυτές είναι η νοµοθέτηση των αναδροµικών σε συνταξιούχους, η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες, η µείωση του ΕΝΦΙΑ, η µείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και η χορήγηση κοινωνικού µερίσµατος σε µεγάλο κοµµάτι της κοινωνίας.

Επίκεινται νοµοθετήµατα για την ακύρωση του νόµου που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από 1/1/19, ενώ χθες ψηφίστηκε η µείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Ο πρωθυπουργός σηµείωσε ότι έως τα µέσα ∆εκεµβρίου θα έχουν πληρωθεί τα αναδροµικά στους ένστολους και τους πανεπιστηµιακούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ότι η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τη νοµοθέτησή του και για το 2020 (στα λαϊκά νοικοκυριά η µείωση θα φθάσει το 50%). «Θα αναρωτιέστε όµως γιατί δεν προψηφίζουµε σήµερα και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Η απάντηση είναι πολύ απλή, έντιµη και καθαρή. Εµείς στον ελληνικό λαό, τον Σεπτέµβριο, είπαµε λίγα πράγµατα και σταράτα. Και τα υλοποιούµε ένα προς ένα. Και µάλιστα τα είπαµε και πιο µαζεµένα από όσο τελικά κάνουµε. Μιλήσαµε για µέτρα 700 περίπου εκατοµµυρίων το 2019, προκύπτει τελικά χώρος 900 εκατοµµυρίων για τα ίδια µέτρα» ανέφερε µε νόηµα.

Πρόσθεσε δε πως «εµείς δεν είπαµε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε αντίθεση µε το ίδιο το Σύνταγµα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση», αφήνοντας αιχµές για τον σχεδιασµό της Ν∆ να αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ στους δήµους. Εκ των πραγµάτων παρουσίασε το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ ως ένα από τα ζητήµατα για τα οποία ο λαός θα κληθεί να επιλέξει τον ερχόµενο Οκτώβρη στις κάλπες.

Εποµένως ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι ο δηµοσιονοµικός χώρος που εξασφάλισε η κυβέρνησή του δεν είναι νοµοτελειακό αποτέλεσµα, «αλλά θα συµβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους µεσαίους, µόνο εάν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει µε την ψήφο και την εντολή του την παλινόρθωση του καθεστώτος που µας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας».

Τα διλήµµατα ήταν εµφανή καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής πρωθυπουργικής παρέµβασης. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέµεινε πως τα µέτρα ελάφρυνσης θα εφαρµοστούν µε µία προϋπόθεση: ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στην αδιαφάνεια, στα σκάνδαλα και στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που επέβαλε στην οκταετία των µνηµονίων το ∆ΝΤ και τώρα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, «κάτι που δεν θα συµβεί».

Κλειστά τα χαρτιά του πρωθυπουργού για την Αθήνα

«Κλείδωσαν» και στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης και του Νίκου Μπελαβίλα για τον ∆ήµο Πειραιά. Το θέµα της Αθήνας παρέµεινε ως εκκρεµότητα, µε τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε ονόµατα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η προετοιµασία του κόµµατος για τις ευρωεκλογές και η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα µέτωπο αριστερών, σοσιαλδηµοκρατικών και πράσινων δυνάµεων. Επίσης, συζητήθηκε το θέµα των δικογραφιών, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει τους χαµηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα.

ΣΥΡΙΖΑΕΝΦΙΑκοινωνικό μέρισμαΑλέξης Τσίπρας