Πολιτική|29.11.2018 13:52

Κατρούγκαλος: Οι κινήσεις της Τουρκίας αναδεικνύουν την ενισχυμένη θέση μας

Κατερίνα Τζαβάρα

Μέσα από τις σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας αναδεικνύεται πιο ενισχυμένη από ποτέ η θέση της χώρας μας και αντίστοιχα πιο απομονωμένη και αποδυναμωμένη η Τουρκία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε μάλιστα ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι, να αποδώσει, εφόσον, δηλαδή, «υπάρχουν οι όροι να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ποσοτική αύξηση κρουσμάτων επιθετικότητας – παραβιάσεων στο Αιγαίο. «Υπήρξε ποιοτική ενίσχυση με τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός» αλλά αντιδράσαμε με επίσημο διάβημα», πρόσθεσε. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα ατύχημα, ένα γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας, «ώστε να μην χρειάζεται να προστρέξουμε σε τρίτους».

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι ενώ η Τουρκία, και με δηλώσεις και κυρίως με ενέργειες, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επανειλημμένα, και δημιουργεί μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ειδικότερα ότι, μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στις 25 Σεπτεμβρίου, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε το θετικό μήνυμα πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο, ακολούθησαν ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας από άποψη τουρκικής προκλητικότητας.

ΤουρκίαΓιώργος ΚατρούγκαλοςΑιγαίο