Πολιτική|26.11.2019 10:02

Το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης στο «στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

H διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ολοκληρώθηκε και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το βλέμμα του στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

Όμως αναγνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα καλείται να δώσει μεγάλες μάχες εντός και εκτός Βουλής στον τομέα της οικονομίας και στα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη ΔΕΗ (προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων), τις δρομολογούμενες από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλαγές στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, που εισήχθη χθες προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Καθόλου τυχαία η Κουμουνδούρου συντηρεί ψηλά στην ατζέντα της τις επερχόμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις, προχωρά σε αλλαγές που επιβαρύνουν άμεσα την πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Ενδεικτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η επαναφορά του συστήματος των κλάσεων συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών.

Πρακτικά, ένας φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση ότι η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισοφορών ώστε να αυξάνεται και το ποσό της σύνταξης είχε νομοθετηθεί το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι από τη ΝΔ, όπως ισχυρίζεται σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο.

«Οι καταστροφικές αυτές ρυθμίσεις γυρίζουν το ρολόι της χώρας προς τα πίσω και ναρκοθετούν ξανά το ασφαλιστικό σύστημα» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης.

Ασφαλώς και στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν βαρύτητα και στις πληροφορίες που εμφανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και τονίζουν πως αντί αυτής, ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για τους υπόλοιπους η ΝΔ επιδιώκει να δώσει ένα «μέρισμα» σαφώς μειωμένο, το οποίο θα καταβάλλεται μόνο αν και εφόσον υπάρξει επαρκές υπερπλεόνασμα από τα τέλη του 2020.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την επιμονή της ΝΔ να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, καθώς όχι μόνο δεν ανακουφίζει-όπως λένε- την μεσαία τάξη, αντιθέτως καταρρίπτει τις όποιες ελπίδες για βελτίωση της εισοδηματικής κατάστασής τους που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους ανατρέποντας την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ήδη αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες. Συγχρόνως, βεβαίως, θυμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο προύπολογισμός που κατατέθηκε επιβεβαιώνει αφενός ότι όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν ψεύδη, όπως επίσης και οι αναφορές του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και εκτροχίασε τον προϋπολογισμό του 2019.

Και, φυσικά, προσθέτουν, ότι η ΝΔ θα μπορέσει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%, δεσμεύσεις τις οποίες στη συνέχεια περιόρισε στο 2,8%, ενώ οι θεσμοί δεν βλέπουν ανάπτυξη μεγαλύτερη από το 2,3% (Κομισιόν).

ΣΥΡΙΖΑασφαλιστικό νομοσχέδιο