Πολιτική|26.11.2019 08:24

Στα Σκόπια ο Νίκος Δένδιας - ΕΕ και Συμφωνία των Πρεσπών στην ατζέντα

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει για πρώτη φορά την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας, καθώς και σε θέματα αμοιβαίου περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

T

Μιλώντας στο βορειομακεδονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «MIA» εν όψει της επίσκεψής του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη «στήριξη» της Ελλάδας «για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ», σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα «αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διαβούλευση με όλους τους εταίρους στην ΕΕ, ώστε να ληφθεί θετική απόφαση στην Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική συμφωνία και για τις δύο χώρες... Η πλήρης εφαρμογή της σημαίνει εγκατάλειψη των προκλήσεων του παρελθόντος, σημαίνει εδραίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίο σεβασμό. Σημαίνει επιπλέον ώθηση για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία των λαών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο «ΜΙΑ».

«Εννοείται ότι εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να μειωθεί η ένταση των προσπαθειών για την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως επίσης εννοείται ότι εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρχει ένα ισχυρός υποστηρικτής σε αυτές τις προσπάθειές της», συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Κώστας ΦραγκογιάννηςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν ΖάεφΝίκος Δένδιας