Πολιτική|26.11.2019 18:33

Δένδιας από τα Σκόπια: Η ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας περνά από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Την «πλήρη στήριξη» της Ελλάδας υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια στις 26 Νοεμβρίου, με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ.  

«Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία. Μια χώρα γειτονική της Ελλάδας, μια χώρα πολύ σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία, ελπίζω σύντομα, θα ξεκινήσει τις σχετικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχει δε, προς τούτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ωστόσο με νόημα ότι «οι διμερείς μας σχέσεις και, βεβαίως, η ευρωπαϊκή πορεία της Βορείου Μακεδονίας περνούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ως προς αυτό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε εμφατικά ότι «χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία συνεργαζόμαστε σε εποικοδομητικό πνεύμα για την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας, πάνω σε ένα ευρύ φάσμα τομέων... Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ήδη ωριμάσει σε επίπεδο συμφωνιών. Θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία, η στρατιωτική συνεργασία, η προώθηση των επενδύσεων και κυρίως των υποδομών, η διασυνδεσιμότητα», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ τον οποίο συνόδευσαν στον πρώτο ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. Σημειώνεται ότι κατά την παραμονή του στα Σκόπια, ο κ. Δένδιας είχε επίσης επαφές με τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ

«Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων- αποτελεί κοινό συμφέρον, κοινό προορισμό με στόχο την μετάβαση της περιοχής σε μία νέα πραγματικότητα, βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας μάλιστα ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση που προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη θετικής απόφασης (σ.σ. για την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ) τον Οκτώβριο». 

T

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε μάλιστα ότι «με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τόσο ο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας) κ. Dimitrov όσο και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Cakaj, είναι προσκεκλημένοι σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, στις 9 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων». 

Εκτάκτως στην Αλβανία ο Νίκος Δένδιας

«Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός της ΕΕ που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα. Ισχυρή προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Για όλα αυτά, εμείς προσφέρουμε στη Βόρειο Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ που μεταβαίνει σήμερα (26 Νοεμβρίου) εκτάκτως και στην Αλβανία «για να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα σήμερα το πρωί και για να διατυπώσει τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού», όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι τραγικές συνέπειες και να αναλογιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον που μας ενώνει», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Βόρεια ΜακεδονίαΝίκος ΔένδιαςΣυμφωνία των Πρεσπών