Πολιτική|29.11.2018 18:59

Ο Βέμπερ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ονοματολογικό

Newsroom

Σιγή ιχθύος φαίνεται να τηρεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του ΕΛΚ, αλλά απορρίφθηκε από ορισμένα μέλη του.

«Γενικά πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του και σε πολλά άλλα θέματα, όπως για τον Βίκτορ Όρμπαν», δήλωσε στη EURACTIV η επικεφαλής της ομάδας GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

«Μέχρι σήμερα, αποφεύγει το θέμα αυτό σαν χέλι […] Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνει ο κ. Βέμπερ», δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός.

Όπως υποστηρίζει, ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Βέμπερ βρίσκεται κοντά στις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία και στις δύο χώρες.

Η EURACTIV έχει επανειλημμένα έρθει σε επαφή με το γραφείο του κ. Βέμπερ, προκειμένου να σχολιάσει τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια απάντηση.

Στο μεταξύ, η κυρία Τσίμερ ανέφερε ότι τα αριστερά κόμματα υποστηρίζουν τη συμφωνία, διότι με τον τρόπο αυτό τερματίζεται μια μακροχρόνια σύγκρουση.

Μπούλμαν: Το ΕΛΚ σε σταυροδρόμι

Για τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, το ζήτημα είναι βαθύτερο και συνδέεται με τον γενικό πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ.

«Νομίζω ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και δυσκολεύεται να αποφασίσει προς τα που να πάει», δήλωσε στη EURACTIV ο κ. Μπούλμαν.

«Αποτελεί έναν ακόμα αξιόπιστο Ευρωπαίο εταίρο για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ειρήνης και αλληλεγγύης ή επηρεάζεται από εθνικιστικές δυνάμεις εντός και εκτός του ΕΛΚ;».

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από το ίδιο το ΕΛΚ, αλλά ανησυχώ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», πρόσθεσε ο κ. Μπούλμαν.

Έλλειψη πειθαρχίας

Πάντως, η σιωπή του κ. Βέμπερ επί του θέματος δεν φαίνεται να έχει ξεχαστεί ακόμη και εντός του ΕΛΚ.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος στις 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, επέκρινε τα αδελφά κόμματα του ΕΛΚ στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, καθώς και την ηγεσία του ΕΛΚ, λόγω «έλλειψης πειθαρχίας».

«Τι συμβαίνει; Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της ΠΓΔΜ επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το ίδιο επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τα αδελφά κόμματα σε αυτές τις χώρες δεν το θέλουν. Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση. Υπάρχει πειθαρχία στο ΕΛΚ ή όχι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.

συμφωνία Ελλάδας και ΣκοπίωνΜάνφρεντ ΒέμπερΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα