Πολιτική|29.11.2019 20:04

Παυλόπουλος: Το ευρωπαϊκό στοπ στην Πολωνία πιλότος για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Τίμος Φακαλής

Το νέο «όχι» των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στις αλλαγές της πολωνικής δικαιοσύνης πριν λίγες μέρες σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία» το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε πριν λίγες μέρες υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προσέφυγε κατά της Πολωνίας. Αιτία ήταν  η απόφαση πριν δύο χρόνια του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» να προχωρήσει στην αναμόρφωση της Δικαιοσύνης για να εκδιώξει τους «παλιούς δικαστές με το κομμουνιστικό παρελθόν», μειώνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών στα 60 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ήταν αντίθετο με το Δίκαιο της ΕΕ καθώς οι μεταρρυθμίσεις υπονόμευαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και έκαναν διάκριση μεταξύ των φύλων 

«Και οι τρεις αποφάσεις κατά της Πολωνίας είναι κομβικές για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου όχι μόνο γιατί θέτουν τις βάσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά γιατί θέτουν τις βάσεις πως πρέπει να πορευθεί το οικοδόμημα της ΕΕ στην πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι αν φτάσουμε κάποτε στην απόκτηση ενός κανονικού ευρωπαϊκού συντάγματος «τολμώ να πω ότι οι τρεις αυτές αποφάσεις για την Πολωνία θα είναι ο θεμέλιος λίθος που θα στηριχθεί ο συντάκτικός νομοθέτης της Ευρώπης για να διαμορφώσει τις διατάξεις περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης  στο μελλοντικό σύνταγμα της Ευρώπης. Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι το Κράτος Δικαίου έχει πλήρη νομική έννοια με την κλασική έννοια που γνωρίζουμε στη θεωρία του Δικαίου. Το Κράτος Δικαίου σημαίνει ύπαρξη κανόνων Δικαίου και δικαιοδοτικού μηχανισμού ο οποίος μπορεί να εφαρμόσει τις διατάξεις αυτές σε περίπτωση που παραβιάζεται». 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ομιλία του σημείωσε ότι από τη μια η δικαιοσύνη δυσκολεύει τη δημόσια διοίκηση, αλλά και από την άλλη οι αδυναμίες της κρατικής μηχανής επιβαρύνουν την απονομή δικαιοσύνης, καθώς οδηγούν πολίτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. «Ως δημόσια διοίκηση, αν δε σπάσουμε κρίκους, το πρόβλημα θα διογκώνεται», τόνισε και εξέφρασε την ευχή «να αναβαθμιστεί δικαιοσύνη χωρίς καμία έκπτωση». Tο «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας.

Στο διήμερο συνέδριο μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας,  η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου- το όνομα της οποίας βρίσκεται στην σχετική προεδρολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα-, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδηςο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης και η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών  Αγγελική Λαϊνιώτη.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Ζέρβα

Τίμος Φακαλής

Για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέροντας ο τελευταίος και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια συνάντησης τους που είχαν νωρίς το απόγευμα στο δημαρχείο. «Εγώ κάνω και λίγο γυμναστική» είπε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης μόλις τον υποδέχτηκε στην είσοδο του κτιρίου και ανέβηκαν μαζί με τα πόδια.στον 3 όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου. Ο κ. Ζέρβας δώρισε μετά την συνάντηση στον κ. Παυλόπουλο μια γραβάτα με το λογότυπο της Θεσσαλονίκης και το βιβλίο του «Λεύκες ή Χαμαίρωπες;».

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΚωνσταντίνος Ζέρβαςδήμος Θεσσαλονίκης