Πολιτική|02.12.2019 18:14

Μητσοτάκης: Με «ζωντανό» κόµµα δίνουµε νέες λύσεις στα προβλήµατα

Σπύρος Μουρελάτος

Θεμελίωση των όρων πολιτικής κυριαρχίας της Νέας ∆ηµοκρατίας, που εµπεδώθηκαν µε τη δίδυµη εκλογική νίκη του κόµµατος τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2019, φιλοδοξεί να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλείνει το µεσηµέρι της Κυριακής τις εργασίες του 13ου Προγραµµατικού Συνεδρίου της Ν∆. Κατά την εναρκτήρια οµιλία του, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να οριοθετήσει τον νέο ρόλο του κόµµατος, καθώς η παρούσα συγκυρία παρουσιάζει την ιδιοµορφία να το βρίσκει στο κυβερνητικό τιµόνι.

Ο πρωθυπουργός µίλησε για ένα κόµµα ζωντανό, ανοιχτό και ευεπίφορο να… αφουγκράζεται τις ανησυχίες της µεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώµης, αλλά και να συλλαµβάνει τα σύγχρονα ρεύµατα που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία, µε την ευθύνη να τα διοχετεύει στα υψηλά κλιµάκια της κυβέρνησης.

Επιπλέον, το κόµµα, ως ζωντανός οργανισµός, όπως σηµείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν µπορεί να µένει ανέγγιχτο στις αναγκαίες κινήσεις εκσυγχρονισµού και στις µεταρρυθµίσεις, οι οποίες ενσταλάζονται στους θεσµούς, στην οικονοµία, στην Παιδεία και εν γένει στις σηµαντικότερες σφαίρες της δηµόσιας ζωής. Η «γαλάζια» ηγεσία φιλοδοξεί, επίσης, να λανσάρει ένα πιο φρέσκο πρόσωπο του κόµµατος, εξ ου και οι ψηφιοποιηµένες διαδικασίες του συνεδρίου, οι κάδοι ανακύκλωσης, οι θεµατικές συζητήσεις µε εισηγητές ευρύτερου φάσµατος και ο νυχτερινός αγώνας δρόµου για τη συγκέντρωση χρηµάτων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πέραν των προαναφερθέντων, η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως συνήθιζε να λέει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης, έρχεται για να γεφυρώσει το ρήγµα και να επανενώσει τους Ελληνες, τους οποίους κάποιοι δίχασαν µε τρόπο ανεύθυνο τα προηγούµενα χρόνια.

Ετοιμότητα

Κάτι λιγότερο από 6 µήνες µετά την ευρεία εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα ∆ηµοκρατία απολαµβάνουν ασυνήθιστα υψηλή αποδοχή από το εκλογικό σώµα. «Είναι αντίκρισµα της ετοιµότητας που επιδείξαµε και της αποτελεσµατικότητας των παρεµβάσεων που έχουµε ήδη θεσµοθετήσει» παρατηρεί εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού. Αξιοσηµείωτο, µάλιστα, είναι το γεγονός πως κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το άσυλο για τα ΑΕΙ και ο αντικαπνιστικός νόµος, σπάνε τα κοµµατικά τείχη και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εµπιστοσύνης στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήµατος Αλλαγής, όπως καταδεικνύουν τα ευρήµατα της πρόσφατης δηµοσκόπησης της Pulse.

«Στα προβλήµατα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών δίνουµε νέες απαντήσεις από νέα µυαλά» ήταν µια χαρακτηριστική αποστροφή της οµιλίας του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, που συµπυκνώνει το στίγµα της νέας διακυβέρνησης, ήτοι τη διαρκή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου να απαντά µε «έξυπνους» και καινοτόµους τρόπους στις σύγχρονες προκλήσεις, από τα κατάλληλα και τα πλέον ικανά στελέχη, ανεξαρτήτως των κοµµατικών τους καταβολών, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας σε έναν µίνι απολογισµό των έως τώρα κυβερνητικών πρωτοβουλιών αλλά και εκθέτοντας τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού του οράµατος, ο πρωθυπουργός επέµεινε πως διττός στόχος είναι ένα «αναβαθµισµένο και αποτελεσµατικό κράτος στο εσωτερικό» και µια «χώρα µε ειδικό βάρος, ένας ισότιµος, όσο και αναγκαίος εταίρος στο εξωτερικό». Βασικό διακύβευµα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης παραµένει, όπως το περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, η ανάπτυξη για όλους, που στην… κυβερνητική διάλεκτο σηµαίνει παραγωγή πλούτου, που αναδιανέµεται µε δίκαιο τρόπο για όλους.

25 νομοσχέδια

Βασικό «υποστύλωµα» της «γαλάζιας» ηγεµονίας που, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, εγκαθιδρύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το έως τώρα πολιτικό και νοµοθετικό αποτύπωµα των πρώτων µηνών της κυβέρνησης. «Παρά τα κάποια λάθη και τις αστοχίες, η Βουλή µέσα σε αυτούς τους λίγους µήνες ψήφισε 25 σηµαντικά νοµοσχέδια» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και «φωτογραφίζουν» τους τοµείς της οικονοµίας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και εν γένει της καθηµερινότητας, ώστε να δικαιολογήσουν την ξεκάθαρη πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριµένα, οι γενναίες φοροελαφρύνσεις και η αισθητή βελτίωση του δείκτη οικονοµικής αισιοδοξίας καταρρίπτουν πανηγυρικά, όπως λέγεται στο Μοσχάτο, την προεκλογική κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανάλγητου Μητσοτάκη», ενώ το ξεπάγωµα εµβληµατικών επενδύσεων, όπως του Ελληνικού, της Eldorado Gold στις Σκουριές και της επέκτασης της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά, προδίδουν συνέπεια λόγων και πράξεων και συµβάλλουν, µεταξύ άλλων, στην ανάκτηση της διεθνούς εµπιστοσύνης της χώρας, αναγκαίος όρος για την επίτευξη σοβαρών µεσοπρόθεσµων στόχων, όπως η αποκλιµάκωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα. Στον τοµέα της ασφάλειας, το δόγµα της ανοχής απέναντι στις περιθωριακές οµάδες της προηγούµενης κυβέρνησης έχει εγκαταλειφθεί, δίνοντας τη θέση του στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση των κουκουλοφόρων, τη σταδιακή εκκένωση όλων των κατειληµµένων κτιρίων, αλλά και τα αποφασιστικά χτυπήµατα που καταφέρνει η Ελληνική Αστυνοµία σε πυρήνες της εγχώριας τροµοκρατίας.

Και στον τοµέα της καθηµερινότητας, πάντως, η προσωπική παρέµβαση του πρωθυπουργού στις τράπεζες, προκειµένου να ανασταλούν οι υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές, αλλά και η εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου πιστοποιούν -κατά το Μέγαρο Μαξίµου- ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν αποτελεί σε καµία περίπτωση προνόµιο της Αριστεράς. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία