Πολιτική|24.10.2018 23:30

Η «υπόγεια» πορεία της μίζας Παπαντωνίου (infographic)

Newsroom

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «υπόγεια» πορεία που ακολούθησε μίζα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, την περίοδο 2002-2003. Την πορεία του «μαύρου» χρήματος που μοιραζόταν, σύμφωνα με την ομολογία του «φίλου» του Γιάννου Παπαντωνίου, με κίτρινους φακέλους σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων παρουσιάζει το infographic του «ethnos.gr».

Σύμφωνα με αυτό, τα 28.000.000 ελβετικά φράγκα κατατέθηκαν αρχικά από την «Thales Nederland B.V» σε λογαριασμό της Γενεύη που ανήκε σε εκπρόσωπο της Thales στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, το ποσό μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του ίδιου εκπροσώπου.

Η υπόγεια ροή του «μαύρου χρήματος» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι να φτάσει το υπέρογκο ποσό σε τμηματικές αναλήψεις και καταθέσεις στη Eurobank, πέρασε από επτά λογαριασμούς (στους έξι η σύζυγος του Παπαντωνίου ήταν συνδικαιούχος) ενώ υπήρχαν και 35 υπολογαριασμοι!

Τον «έκαψε» ο φίλος του

Η μαρτυρία που άνοιξε τον δρόμο για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου προήλθε από φίλο του ζευγαριού, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την κ. Κουράκου. Σύμφωνα με την ομολογία του, ο ίδιος έκανε την μεταφορά των χρημάτων προκειμένου το ζεύγος «να καλύπτει παράνομα ποσά». Ο φίλος της οικογένειας Παπαντωνίου παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς όλες τις «καυτές» λεπτομέρειες για το πώς ανέλαβε να καλύψει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κατηγορούμενος πολιτικός μηχανικός, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, φαίνεται να παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι το διάστημα 2002-2003 έστελνε για λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο».

Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας, φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές, ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου φίλου του κ. Παπαντωνίου, τα χρήματα φέρεται να τα παραλάμβανε «σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογούμενος μηχανικός φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως τα μετρητά γίνονταν ακολούθως καταθέσεις, μικρών κάθε φορά ποσών, σε λογαριασμούς σε τράπεζα των βορείων προαστίων. Από εκεί «τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία» όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να τόνισε στους δύο ανακριτές, πως πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω πολιτικός μηχανικός, είναι το πρόσωπο από το οποίο η κ. Κουράκου εμφανίζεται να αγόρασε το 2002 ακίνητο στην Σύρο, σπίτι περίπου 300 τετραγωνικών εντός οικοπέδου περίπου 5 στρεμμάτων, καταβάλλοντας ποσό 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά»

Γιάννος Παπαντωνίουμίζες