Πολιτική|30.11.2018 09:59

Έµφαση στο κοινωνικό πακέτο δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Στα ζητήµατα οικονοµίας και στην προώθηση του κοινωνικού πακέτου της ∆ΕΘ ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, δείχνοντας απροθυµία να σηκώσει τους τόνους σε σχέση µε τη δικογραφία που έφτασε προσφάτως στη Βουλή για την υπόθεση C4i.

To θέµα συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, µια διάθεση της κυβέρνησης να κρατήσει το συγκεκριµένο θέµα χαµηλά και να µην αναλώνεται σε υποθέσεις για τις οποίες ενδεχοµένως να µην υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε ενηµερωµένες πηγές, υπάρχουν ερωτηµατικά ακόµη και για την ποιότητα της κατάθεσης του κεντρικού µάρτυρα στη δικογραφία, η οποία στηρίζεται πρώτιστα σε εικασίες και προσωπικά συµπεράσµατα.

Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», ακόµη και αν συσταθεί κάποια προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, αυτή θα περιορίζεται στο πρόσωπο του Γιάννου Παπαντωνίου, θα είναι σύντοµης χρονικής διάρκειας και ακολούθως ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στη ∆ικαιοσύνη.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίµου δείχνει πως δεν θέλει να συντηρήσει κάποια αντιπαράθεση µε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη, κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία όσα είπε µε χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και µέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός µετέφερε µια διάθεση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει η συγκεκριµένη ιστορία και να µη σύρεται στην πολιτική επικαιρότητα. Ο Ν. Παππάς διαπίστωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεµελιώδεις διαφωνίες µε την οικονοµική πολιτική της διακυβέρνησης Σηµίτη, εντούτοις τόνισε µε νόηµα ότι µε τον πρώην πρωθυπουργό σε άλλα ζητήµατα υπήρχε συµφωνία, όπως για παράδειγµα στο «Μακεδονικό», ή παλαιότερα στο θέµα των ταυτοτήτων.

Ζητήµατα οικονοµίας

Ως εκ τούτου και το επόµενο διάστηµα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης θα στραφεί σε ζητήµατα οικονοµίας και στις πολιτικές της που ευνοούν αδύναµες κοινωνικές οµάδες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κοινωνικό µέρισµα θα χορηγηθεί στις 14 ∆εκεµβρίου και κατά πάσα πιθανότητα εκείνες τις ηµέρες θα δοθούν και τα αναδροµικά στους ένστολους, πανεπιστηµιακούς και άλλες επαγγελµατικές κατηγορίες.

Αρχές ∆εκεµβρίου αναµένεται να ψηφιστεί η ακύρωση του µέτρου της περικοπής στις συντάξεις, ενώ έως την έναρ-
ξη της συζήτησης του προϋπολογισµού στην Ολοµέλεια της Βουλής θα έχουν ψηφιστεί όλα τα θετικά µέτρα που περιλαµβάνονται στο πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ.

Στο Μαξίµου θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ν∆ αποφεύγει τις «συναντήσεις» µε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και γι’ αυτό τον λόγο, µολονότι είχε ειδοποιηθεί -όπως λένε- το γραφείο του, δεν ήταν παρών ούτε προχθές στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης στη µείωση του ΕΝΦΙΑ ούτε την προηγούµενη εβδοµάδα που προτίµησε να κάνει επιτόπια επίσκεψη στην αγορά της Κυψέλης. Εποµένως το Κοινοβούλιο θα παραµείνει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού έως το τέλος του 2018.

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ µε αντικείµενο τις ευρωεκλογές. Οµως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός αναφορικά µε τον υποψήφιο ή την υποψήφια στον ∆ήµο της Αθήνας.

Χθες και σήµερα επρόκειτο να ενηµερωθεί η δηµοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» για τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά µε το πρόσωπο που προτίθεται να προτείνει για τη διεκδίκηση του δήµου,

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςC4i