Πολιτική|02.12.2019 13:44

ΚΙΝΑΛ: Εθνική γραμμή και καθαρές θέσεις, το στοίχημα της Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Καθαρές θέσεις για μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση με ενιαία φωνή είναι το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα προεδρεύσει το απόγευμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Μπορεί η προγραμματισμένη ατζέντα της συνεδρίασης -η πρώτη μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- να αφορά στην οικονομία, ωστόσο οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας θα τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η κυρία Γεννηματά έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη συγκρότησης εθνικής γραμμής για τα ελληνοτουρκικά, ενώ έχει ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Το αίτημα αυτό προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλαμβάνει με σημερινή δήλωσή της, με την οποία εξηγεί τους λόγους που επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Εδώ και τώρα με  αποφασιστικότητα οφείλει να  αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία» υπογραμμίζει η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής και λέει χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων, να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωσή της που θα τονίζει ότι:

  • Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο. 
  • Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης. 

Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ  να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γι' αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση».

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ