Πολιτική|03.12.2019 17:21

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στο τέλος του 2021 οι νέες ταυτότητες

Μαρία Ψαρά

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα και στο τέλος του 2021 θα αρχίσει η διανομή τους. Αυτό επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι όπως οι τραπεζικές κάρτες και θα συνδέει στοιχεία που σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, κατά το πρότυπο της Εσθονίας. Η προκήρυξη του μυστικού διαγωνισμού –ως secure document- θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι θέμα ταυτοποίησης, που αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Θα υπάρχει ένας νέος αριθμός για όλους τους πολίτες. Και θα χρησιμοποιούμε και κωδικούς τραπεζών για πιο ήπιο τρόπο ταυτοποίησης για κυβερνητικά portals», εξήγησε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, πέρα από τις ταυτότητες, οι υπόλοιποι πυλώνες είναι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, με το λανσάρισμα του Gov.gr. Στο πρότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιχειρηθεί η απλοποίηση των σχέσεων πολιτών-Δημοσίου. Πχ. κατά τη γέννηση ενός παιδιού, ο γονιός χρειάζεται να πάει σε πέντε γκισέ για να δηλώσει το νέο μέλος της οικογένειά του. Πλέον θα είναι πιο άμεση και πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία.  

Επίσης, η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας (με 5G και προγράμματα ευρυζωνικότητας κλπ),  το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών που αλλιώς θα λέγεται «ψηφιακό γκισέ» για πιστοποιητικά που χρειάζεται τελικά να εκδοθούν (εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση για παράδειγμα). Τελευταίος πυλώνας είναι η κυβερνοασφάλεια (Cyber security).

Στο Συμβούλιο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ συζητήθηκε και το θέμα της ασφάλειας για τις υποδομές 5G, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες, η ανάπτυξη δεδομένων και χρήση τους.

νέες ταυτότητεςΚυριάκος Πιερρακάκης