Πολιτική|04.12.2019 11:11

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Φορολογικό, ψήφος αποδήμων και προϋπολογισμός στο επίκεντρο

Βούλα Κεχαγιά

Εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, από τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά έως και την αδράνειά της σε σχέση με τις fake σπουδές του υφυπουργού των Εξωτερικών, αναμένεται να ασκήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για τη διεύρυνση του κόμματος και τη διαδικασία του μετασχηματισμού του, ενώ θα επικεντρωθεί και στη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της ψήφισης του φορολογικού, του σχεδίου νόμου για την ψήφο των ομογενών και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020.

Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τα αυτοδιοικητικά, με αφορμή τις εκλογές για την ΚΕΔΕ και τα όργανα των περιφερειών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν διατήρησε τις δυνάμεις του.

Το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ιδίως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια -από τον Αύγουστο του 2018-, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους 37 δις, δηλαδή περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, που επιταχύνει την μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς και με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δηοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση έχει το προνόμιο να ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε άδεια ταμεία, αντιθέτως άνοιξε έναν καθαρό διάδρομο για την ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια . Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε, δεν θα ακολουθήσει την ισοπεδωτική κριτική της ΝΔ παρουσιάζοντας μία πλαστή εικόνα, «ούτε να γίνουμε Κασσάνδρες ούτε να υπονομεύσουμε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως γιατί αισιθανόμαστε ότι η θετική πορεία της οικονομίας είναι αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών».

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή που απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητάς, είτε την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και δίκαιης λύσης στο Μεσανατολικό.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντί, λοιπόν, για υποστηρικτικά λόγια του προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μία συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

ΣΥΡΙΖΑΚοινοβουλευτική ΟμάδαΑλέξης Τσίπρας