Πολιτική|04.12.2019 20:24

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ανεκτή αλλά δύσκολη η συζήτηση (vid)

Newsroom

Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN TV στη βρετανική πρωτεύουσα, Σπύρο Μουρελάτο, η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους για τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δυο τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντάλλαξαν τυπικές χειραψίες και είχαν παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση που έγινε στη σκιά της εντινόμενης τουρκικής προκλητικότητας σε πολλά μέτωπα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σπύρου Μουρελάτου, η συζήτηση περίπου μιάμιση ώρας χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ανοιχτή, ειλικρινής και δύσκολη, κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε όλα τα ζητήματα που είχε προϊδεάσει: Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ, Μεταναστευτικό.  Σύμφωνα με το OPEN, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης, το χαρακτήρισε στη συνάντηση «νομικά άκυρο». Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημείωναν στο OPEN, ότι «οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πάντα θα έχουν αναταράξεις. Εμείς θα έχουμε τη δική μας πολιτική. Ενεργοποιούμε το ευρύ δίκτυο συμμαχιών που έχουμε και στην Ευρώπη αλλά και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού». Αυτό έγινε και κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και κατά τις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο αυτής. 

Ο πρωθυπουργός, επίσης, έθιξε και το ζήτημα του Μεταναστευτικού. Ανέφερε χαρακτηριστικά στον συνομιλητή του πως: «Εδώ και μήνες υπάρχει ευδιάκριτη αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και δη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία δεν υπακούει στις ελληνικές παραινέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά και εξακολουθεί να το κάνει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία.  Πάντως, την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Εκεί θα γίνει η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των κομμάτων. 

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση: Δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αντίκτυπος της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Τουρκία 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη βάση της συμφωνίας με τη Λιβύη. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκης