Πολιτική|05.12.2019 18:03

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφύγιο τρομοκρατών

Μαρία Ζαχαράκη

«Καταφύγιο τρομοκρατών» αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτημα που έθεσε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους, όπως είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε "κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς"» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε επίσης να επιδείξει μία πιο θετική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό.

«Κοιτάξτε, εμείς δεν σας έχουμε κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Έχετε επιστρέψει δύο χιλιάδες πρόσφυγες και εμείς τους πήραμε. Δεν σας τους ξαναστείλαμε πίσω. Ως εκ τούτου, είναι θέμα αλληλεγγύης. Το πλεονέκτημά σας είναι ότι βρίσκεστε στην Ε.Ε. Επομένως, στην επόμενη φάση θα πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση αυτή την αλληλεγγύη».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε, πάντως, εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη ήταν εποικοδομητική».

Ένα από τα σχετικά δημοσιεύματα στην Τουρκία

Σύμφωνα πάντως με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συνέστησε και λύσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. «Εσύ λες ότι έχεις πολλά προβλήματα με το μεταναστευτικό και λες ‘τι να κάνω;’. Πρώτα αυτό πρέπει να κάνεις. Είσαι μέλος της Ε.Ε. Επικέντρωσε τις προσπάθειές σου σε αυτό το θέμα και πίεσε τις χώρες της Ε.Ε.».

Το θέμα αυτό πάντως απασχόλησε και την τετραμερή σύνοδο, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναγνώρισαν ωστόσο το δίκιο της Τουρκίας. «Και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν… Φυσικά και ο Άγγλος πρωθυπουργός Τζόνσον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε αυτή η τετραμερής σύνοδος μεταξύ των ισχυρών ηγετών της Ευρώπης και της Τουρκίας να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. «Τώρα η δεύτερη σύνοδος θα γίνει το Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό αποφασίσαμε μεταξύ μας».

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ερντογάν ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας λειτουργούν σοβαρά και αποφασιστικά».

«Στρίμωξαν» τον Ερντογάν στην τετραμερή για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη με τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης. «Αυτή τη στιγμή έχει σταλεί στη βουλή και η βουλή προχωρά τη διαδικασία. Όταν περάσει από τη βουλή και γίνει γρήγορα αυτό το βήμα, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή. Αλλά η απέναντι πλευρά ανησυχεί φυσικά. Αυτοί οι άνθρωποι επειδή συνήθισαν να αποκτούν δικαιώματα εκεί που δεν είχαν, τώρα η νέα κατάσταση τους ζορίζει», δήλωσε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος προφανώς στην Κύπρο.

«Πρώτα ανησυχεί φυσικά η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου, και το Ισραήλ και μετά ξεσηκώνουν και την Ε.Ε. Στην τετραμερή σύνοδο η Γαλλία και η Γερμανία στάθηκαν αρκετά σε αυτό το θέμα. Αφού τους εξηγήσαμε, η Γαλλία δυστυχώς εξακολουθούσε να φέρεται ενοχλημένη. Και τότε είπα ‘εσύ γιατί ασχολείσαι τόσο πολύ με αυτό το θέμα; Έχεις εσύ κανένα δικαίωμα εδώ; Εδώ είναι εγγυήτρια χώρα η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία. Εσύ πώς κολλάς εδώ; Εμείς κάνουμε χρήση του δικαιώματος των εγγυήσεων. Εκεί υπάρχουν ομογενείς μας, αποτελούμε πλευρά λόγω των ομογενών μας. Λόγω της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Επομένως, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από αυτό. Αλλά όλα αυτά τους ενοχλούν. Το όλο ζήτημα είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι λένε ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην επιμένετε εδώ αλλιώς θα σας στείλουμε στις χώρες σας’. Αλλά εμείς θα προστατεύσουμε το δίκαιό μας και το δίκαιο των ομογενών μας κυρίως. Με το βήμα που κάναμε (το μνημόνιο με Λιβύη) κάποιοι διαδίδουν ψέματα και λάθος πράγματα. Να, λένε κάτι βλακείες ότι δεν συνάδει με το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει να περιμένουμε τη Λιβύη να σταθεί στα πόδια της»

Η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων, έχουμε μια παράδοση που μας έρχεται από τους Οθωμανούς. Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα γνωρίζει αυτό το έθνος. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε όλα αυτά. Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ό,τι έγινε, έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το μόνο που μένει αυτή τη στιγμή είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει γερά στα πόδια της και, όταν σταθεροποιηθεί, θα γίνει κι αυτό το βήμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Άλλοι παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε μπάλα

Στις δε επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν ξέρει τί του γίνεται και τί συμβαίνει στην ανατ. Μεσόγειο. Επομένως, δεν θα αφήσει τη δουλειά αυτή στους «μεσιέ», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εκείνοι παρακολουθούν από την κερκίδα κι εμείς παίζουμε μπάλα στο γήπεδο», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

της Βούλας Κεχαγιά

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα» ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον Πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως η ένταση θα ξεπεραστεί εάν υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Την ώρα μάλιστα που η μία μόνο πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και έχει το θράσος να καταγγέλλει την Ελλάδα και για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών όταν το εφαρμόζει.  Ελπίζουμε να μην υπάρξει εγχώρια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα κρίσιμα επίδικα που έθεσε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάντρομοκράτεςΣΥΡΙΖΑ