Πολιτική|30.11.2018 17:49

Κόντρα στη Βουλή για τη ΔΕΗ-Σταθάκης: Καταστροφολογεί η ΝΔ

Newsroom

Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ξεκίνησε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης 27 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι καταστροφολογεί σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη στιγμή που, όπως είπε, η Standard & Poor’s αναβαθμίζει τη ΔΕΗ.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να κάμψει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, όταν αναφέρεται σε «σκάνδαλα» τύπου ΔΕΠΑ, για τα οποία έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις.

Επίσης, επεσήμανε ότι η αναβάθμιση εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης συνδέεται και με τη διαχείριση της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αντιθέτως, όπως ακριβώς έγινε και επί δύο συνεχόμενες χρονιές, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται και επίσης δεν θα υπάρξει εθελούσια έξοδος προσωπικού, παρά θα ακολουθηθεί το σχέδιο που έχει εισηγηθεί η ΔΕΗ. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι αυτή η κυβέρνηση διευθέτησε το πρόβλημα βραχυχρόνιου δανεισμού της ΔΕΗ που κληρονόμησε από την προηγούμενη.

Τι λέει ο Γ. Σταθάκης

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το τρίπτυχο: Λιγνίτες για πάντα χωρίς να κλείσει ποτέ καμία μονάδα, μείωση προσωπικού με απόλυση 4.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων» υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα τρία αυτά ζητήματα είναι ξεκάθαρες:

-Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής μιας λιγνιτικής μονάδας, αυτή θα αποσύρεται, όπως προβλέπεται στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.

–Η ΔΕΗ, βάσει της στρατηγικής της, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, προκρίνοντας τις συνταξιοδοτήσεις.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι βάσιμη αυτή η στρατηγική της ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας. Αν έχετε άλλη γνώμη, προτείνετέ την», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

–Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, ο υπουργός σημείωσε ότι με βάση τη Eurostat, δύο διαδοχικά εξάμηνα μειώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.

«Τα στοιχεία διαψεύδουν και πάλι τη ΝΔ. Αποκλείσαμε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οπότε η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία μήπως και εκμαιεύσει κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής εντύπωση», σημείωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όπως και συνολικά για την πορεία της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ, η ΝΔ επενδύει στην καταστροφολογία και αναρωτήθηκε «όλη αυτή η καταστροφολογία δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι ψηφίζετε όλες τις θεσμικές αλλαγές που φέρνουμε στη Βουλή;».

Παρέπεμψε, δε, στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, που αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημά της ΝΔ είναι ότι ανατρέψαμε το σχέδιο που κληρονομήσαμε το 2015 και προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2015 η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν ορίζοντα πενταετίας: «Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανείων, κάνοντας δύο πράγματα: Ο δανεισμός της ΔΕΗ απομειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και τα 3,9 δισ. ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν σε δύο διαδοχικές φάσεις, με μακροπρόθεσμο δανεισμό».

Πλέον, σημείωσε ο υπουργός, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στο νέο ενεργειακό τοπίο, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και συνδυασμό των υπηρεσιών της, ενώ έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο σημείο αυτό αποτελεί η εξαγορά της εταιρείας στην ΠΓΔΜ. «Αυτή η ΔΕΗ δεν θα έλεγα ότι είναι ένας πόλος κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία».

Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας ολοκλήρωσε έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό προσβάλλει τον κοινό νου. Ανέφερε  επιγραμματικά ότι επί της παρούσης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η α’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει ανατεθεί η β’ φάση των Κυκλάδων, προχθές υπεγράφη η διασύνδεση της Κρήτης-Πελοποννήσου, ενώ η προκήρυξη του έργου για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα γίνει στις αρχές του 2019.

ΔΕΗΓιώργος ΣταθάκηςΝέα Δημοκρατία