Πολιτική|09.12.2019 17:04

Ανδρουλάκης στο Έθνος: Ο Τσίπρας οικοδοµεί την Προοδευτική Συµµαχία µε τα αποµεινάρια των ΑΝΕΛ

Φώφη Γιωτάκη

Την πρώτη προτεραιότητά του από την εποµένη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περιγράψει µε ενάργεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, εστιάζοντας στο ραντεβού στο οποίο «θα κριθεί το µέλλον της παράταξης».

Ο ευρωβουλευτής του Κινήµατος Αλλαγής µε τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» µιλά σε ενωτικούς αλλά και υπαινικτικούς τόνους για την τελική έκβαση της σχέσης της παράταξης µε τον προοδευτικό κόσµο της χώρας, υπογραµµίζει ότι το κρίσιµο ραντεβού δεν είναι στην εκλογή ηγεσίας το 2021 αλλά στις καθηµερινές µάχες µέχρι τότε, εκτιµά ότι το ΚΙΝΑΛ µπορεί να αποκτήσει δυναµική αν εκµεταλλευτεί το µοµέντουµ του πολιτικού κενού που αφήνουν Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει όσον αφορά στη Τουρκία ότι πρέπει να είµαστε ψύχραιµοι και προσεκτικοί – και έτοιµοι για ένα «plan B», γιατί «µια πληθώρα συζητήσεων βρίσκεται µπροστά µας».

Το Προσφυγικό είναι αναµφισβήτητα από τα κρισιµότερα ζητήµατα. Τι όµως σας ανησυχεί περισσότερο από τη µέχρι τώρα διαχείριση;

∆υστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ποτέ η πολυτέλεια χρόνου του να περιµένεις να δώσουν δείγµατα γραφής η νέα κυβέρνηση από τη µία και η νέα ευρωπαϊκή ηγεσία από την άλλη. Είναι πασιφανές ότι η έως τώρα πορεία του Προσφυγικού από όλες τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να το διαχειριστούν στέφτηκε από παταγώδη αποτυχία, αφήνοντας ευκαιρίες βελτίωσης µόνιµων υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και απορρόφησης κονδυλίων ανεκµετάλλευτες, υπό τον µανδύα τής υποτίθεται προσωρινής φύσης της κρίσης.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους Ελληνες πολίτες ότι τα πλάνα πρέπει να είναι µακροπρόθεσµα. Σίγουρα η διαχείριση απαιτεί αλληλεγγύη από την Ευρώπη και περισσότερη υπευθυνότητα από την εκάστοτε κυβέρνησή µας. Εχουµε ήδη καταθέσει ως σοσιαλιστική οµάδα τις προτάσεις µας για την αναγκαιότητα ενός νέου µηχανισµού καταµερισµού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη σε όλα τα κράτη της Ενωσης, µε οικονοµικές κυρώσεις για όσους αρνούνται να συµµετάσχουν, ως µεσοπρόθεσµη στρατηγική. Η αναγκαιότητα αναθεώρησης του «∆ουβλίνου», όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί αναγκαιότητα, παρά τις δυσκολίες.

Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι συνεπής µε τις προεκλογικές υποσχέσεις της σε σχέση µε την ενίσχυση της µεσαίας τάξης; Το κόµµα σας ψηφίζει το «µπόνους» των Χριστουγέννων;

Στηρίζουµε µέτρα που είναι αναπτυξιακά, αρκεί να ανταποκρίνονται στις πραγµατικές δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας, όταν αυτά δεν είναι υποσχέσεις που απλώς εξυπηρετούν πελατειακές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση να µην εξαντλούνται στην επιδοµατική πολιτική, η οποία, όσο κι αν ανακουφίζει, δεν αποτελεί αποφασιστικό βήµα στην κατεύθυνση γνήσιων αναδιανεµητικών πολιτικών.

Οι δε φοροελαφρύνσεις δεν διορθώνουν την υπερβολική φορολόγηση των τελευταίων ετών και εστιάζονται από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, συνεχίζοντας όµως την υπερφορολόγηση για την παραγωγή των νέων εισοδηµάτων. Ο προγραµµατισµός της Ν∆ στερείται προοπτικής δηµιουργίας θέσεων εργασίας στο κράτος-µέλος που συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στα ποσοστά ανεργίας για πάνω από µια πενταετία. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωµένο σχέδιο µε κίνητρα για τη δηµιουργία νέων, καλά αµειβόµενων θέσεων εργασίας, που θα προωθούν τη σύγχρονη τεχνολογία, για να µην είναι η χώρα µας ουραγός στην «πράσινη», ψηφιακή επανάσταση.

Ο κ. Τσίπρας πλαισιώθηκε από πρώην συντρόφους σας µε διακηρυγµένο στόχο την εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει διάλογος µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ή απορρίπτετε κάθε ενδεχόµενο για το µέλλον µετά και τις τελευταίες εξελίξεις;

Εκτός από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία οδηγήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά µε µόνο κίνητρο τις θέσεις εξουσίας, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να οικοδοµήσει την «Προοδευτική» του Συµµαχία µε τα αποµεινάρια φυσικά των ΑΝΕΛ, του δικού του πάγιου στρατηγικού συµµάχου για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, µαζί µε τα ακροδεξιά προϊόντα της αγανάκτησης. Πρώτη σειρά στην πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης ήταν ο Απόστολος Γκλέτσος, που έλεγε προδότες τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έφερε τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Αυτές οι κινήσεις και οι συµπράξεις µε άτοµα και χώρους δεν έχουν καµία σχέση µε την πρόοδο ως πολιτική στόχευση. Η µόνη πολιτική στόχευση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συσπείρωση µε σκοπό αποκλειστικά τη διαχείριση εξουσίας, και αυτό το πλαίσιο δεν αφορά όσους θέλουν να παράγουν πολιτική. Το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να αποκτήσει δυναµική αν εκµεταλλευτεί το µοµέντουµ του πολιτικού κενού που αφήνουν η Ν∆, που µένει αγκυλωµένη σε πελατειακές αντιλήψεις αν δει κανείς τι έγινε µε τους διοικητές στα νοσοκοµεία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να ασκήσει τον ρόλο του και να κάνει δοµική αντιπολίτευση.

Πώς είδατε τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη;

Πρέπει να είµαστε πολύ ψύχραιµοι, προσεκτικοί και οι αποφάσεις µας να λαµβάνονται µέσω µιας µακροπρόθεσµης στρατηγικής, που δεν θα αλλοιώνεται από τις ρητορικές εξάρσεις των µελών της κυβέρνησης Ερντογάν, που στοχεύουν περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία υπονοµεύει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο µε τις παράνοµες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από τη µια, και µε την εισβολή στη Συρία, από την άλλη, και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι θεατής της επαναχάραξης στρατηγικής για την Τουρκία, αλλά να συνδιαµορφώσει αυτό το νέο πλαίσιο. Πρέπει να είµαστε έτοιµοι για ένα «plan B», γιατί µια πληθώρα δύσκολων συζητήσεων βρίσκεται µπροστά µας.

Και µετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τι;

Ραντεβού το 2021 για την ηγεσία, όπως είπε η κυρία Γεννηµατά; Το ραντεβού είναι καθηµερινά στην κοινωνία, µε τους πολίτες που έχουν ανάγκη να βελτιωθεί η ζωή τους έπειτα από δέκα χρόνια πολλαπλών απογοητεύσεων. Σε αυτό το ραντεβού θα κριθεί το µέλλον της παράταξης. Η τελική έκβαση της σχέσης µας µε τον προοδευτικό κόσµο της χώρας είναι η προτεραιότητά µου. Γιατί µια ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα χτίσει το πρόγραµµά της µέσα από µια νέα ιδεολογική ηγεµονία, µπορεί να αντιµετωπίσει αδιέξοδα, φοβίες και την αγωνία που ο λαϊκισµός και η συντήρηση διαχειρίζονται µε πολιτικάντικους όρους.

συνέντευξη