Πολιτική|09.12.2019 18:23

Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ: Ημασταν ευνουχισμένοι - Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη βία

Newsroom

«Είχαν αφήσει την Αστυνομία ευνουχισμένη τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό κατήγγειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος.

Ο αστυνομικός στάθηκε στα πρόσφατα επεισόδια που σημάδεψαν την επέτειο των 11 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάνοντας ειδική αναφορά στις φωτογραφίες της Τατιάνας Μπόλαρη, που δείχνουν έναν διαδηλωτή να συλλαμβάνεται και τον αστυνομικό να τον τραβά από το εσώρουχο.

«Δεν ήταν ξεβράκωμα» υποστήριξε ο ίδιος ο αστυνομικός, συμπληρώνοντας: «Το πάρτι τελείωσε. Τριάντα χρόνια έχτισαν καριέρες κάνοντας τους δημοκράτες στην πλάτη των αστυνομικών. Ε... αυτό τελείωσε». Μάλιστα, συνέχισε, εξηγώντας: «Να έχουμε τραυματίες αστυνομικούς, να καίνε αυτοκίνητα, οχήματα. Να κινδυνεύει κόσμος. Πλέον, υπάρχει μέσα στην πόλη πραγματική τάξη».

Ο κ. Κρικέτος δεν δέχθηκε ότι άνδρες των ΜΑΤ εξευτέλισαν συλληφθέντα. «Δεν ήταν ξεβράκωμα. Αυτό που βλέπουμε είναι μια μπλούζα τραβηγμένη. Θα διερευνηθεί το θέμα. Δεν φοβόμαστε να διερευνηθεί. Φοβόμαστε να σταματήσει αυτό που δίνουμε στον κόσμο: τάξη και ασφάλεια». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Είχαν αφήσει την αστυνομία ευνουχισμένη, τα προηγούμενα χρόνια». 

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την αστυνομική βία 

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου, με ανακοίνωσή της, ανεβάζει τους τόνους προσωπικά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής για το θέμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Δύο ολόκληρες μέρες μετά την ακραία καταστολή στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και περισσότερες από 24 ώρες μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε όχι μόνο για να καλύψει, αλλά και για να υπερασπιστεί τις αγριότητες των δυνάμεων της αστυνομίας. Τόλμησε, όμως, και κάτι ακόμη: Ισχυρίστηκε πως οι εικόνες διαπόμπευσης των διαδηλωτών και χρήσης ακραίας βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι... οφθαλμαπάτη και συκοφαντία του ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η Κουμουνδούρου. Και προσθέτει: «Το θράσος του κ. Χρυσοχοΐδη αγγίζει τα όρια της αθλιότητας. Ωστόσο, δεν μας εκπλήσσει καθόλου.

Φαίνεται πως, προκειμένου να υπηρετήσει το δόγμα "Νόμος και Τάξη" του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Προ.Πο. είναι διατεθειμένος να ισχυριστεί ακόμα και ότι οι γάιδαροι πετάνε. Τα θέματα, όμως, που αφορούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρά. Αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να τα διαχειριστεί διασπείροντας fake news και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών, είναι βαθιά γελασμένη».

Γεροβασίλη: «Αυτά εννοούσαν οι αστυνομικοί ότι δεν μπορούσαν να κάνουν»

Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκε και η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη (επί ΣΥΡΙΖΑ), Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άφησε αιχμές για τη στάση που κρατούν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. «Αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της Αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν, επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός από την παραπομπή αυτής της υπόθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Oλγα Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στο Facebook, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του συνδικαλιστή αστυνομικού Σταύρου Μπαλάσκα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή, αφού δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε πολιτική κάλυψη».

T

Η Κουμουνδούρου, τέλος, επισημαίνει με ικανοποίηση την αντίδραση των άλλων κομμάτων στο θέμα της αστυνομικής βίας, όπως κυρίως το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25.

Ραγκούσης: Το ΥΠΡΟΠΟ έβγαλε ήδη συμπέρασμα

Δήλωση για το θέμα της αστυνομικής βίας έκανε και ο αρμόδιος Τομεάρχης για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης. Συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ώρα που υποτίθεται πως με ειλικρινή πρόθεση ελέγχου το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη βίντεο και αναφορές αστυνομικής βίας για να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα, η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε με τη χθεσινοβραδινή -θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη-ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ και εξέδωσε πόρισμα. Έβγαλε ήδη συμπέρασμα. Τίποτε δεν συνέβη, όλα -βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου- είναι ψέματα.

Αναμφίβολα, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη εκδήλωση φαινομένων κυβερνητικής κακοποίησης του κράτους δικαίου και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλει όλων μας τη νοημοσύνη. Πολιτών, Βουλής, κομμάτων, ΜΜΕ. Μετά από αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές είναι πλέον τεκμηριωμένο: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ζοφερή και απολύτως ανησυχητική περίοδο».

Χρυσοχοΐδης: Η Αστυνομία προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα 

Την άποψή του για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι «η Αστυνομία είναι ένα περήφανο Σώμα, που εφαρμόζει τον νόμο και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ κάνει λόγο για «φαρισαϊσμό που ξεχειλίζει» σε σχέση με τις καταγγελίες περί ακραίας καταστολής».

Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργού:

«Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».

Πώς ξεκίνησε η κόντρα 

Η κόντρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου όταν η Αστυνομία κάλεσε τους πολίτες που έχουν υλικό από περιστατικά αστυνομικής βίας να τα προσκομίζουν στον Συνήγορο του Πολίτη για περαιτέρω διερεύνηση. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ:

«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με "περιστατικά αστυνομικής βίας", κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, με την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα. Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποτανθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη».

Οι καταγγελίες Δήμου Μούτση και η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. 

Συνέχεια στην κόντρα έδωσε και ο μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης, ο οποίος κατήγγειλε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι από το Α.Τ. Εξαρχείων ακούγονταν πολλές φωνές και έπεφτε πολύ ξύλο. Μάλιστα, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο τμήμα «κολαστήριο». Εγραψε συγκεκριμένα τα εξής: «ΖΗΤΩ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Χτες βράδυ γύρω στη 1 απ το "κολαστήριο" αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, ακούγονταν κραυγές και φοβερό ξύλο. Μπορεί, άραγε, κάποιος να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες; Το ότι οι μπάτσοι γδύνανε τους ανθρώπους μέσα στον δρόμο το είδαμε. Άλλωστε, αυτό το ίδιο είναι κάτι που εγώ προσωπικά τόβλεπα άπειρες φορές να συμβαίνει επί χούντας στο κέντρο της Αθήνας!». 

Η Ελληνική Αστυνομία το βράδυ της Κυριακής με ανάρτηση στο Facebook απάντησε σχετικά με την επώνυμη ανάρτηση του Δήμου Μούτση, ο οποίος ανέφερε πως ακούγονταν φωνές από βασανιστήρια στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, τις πρωινές ώρες μεταξύ της 6ης και 7ης Δεκεμβρίου.

«Σχετικά με επώνυμη ανάρτηση του Δήμος Μούτσης και ισχυρισμούς ότι ακούγονταν φωνές από βασανιστήρια στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων τις πρωινές ώρες μεταξύ της 6ης και 7ης Δεκεμβρίου, ενημερώνουμε ότι στα κρατητήρια του Τμήματος υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες 6 αλλοδαποί κρατούμενοι για διοικητική απέλαση και ένας για ποινική υπόθεση.

Οι μόνες φωνές που υπήρξαν και προφανώς καμία σχέση δεν είχαν με βασανιστήρια, ήταν από αλλοδαπό που προσήλθε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα εκείνη την ημέρα, με εμφανή ψυχολογικά προβλήματα. Κατόπιν συνεννόησης με τον Εισαγγελέα, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου και περιθάλπεται. Καμία προσαγωγή σχετικά με τα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου δεν έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Σπήλιος ΚρικέτοςΣΥΡΙΖΑΑλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςαστυνομική βία