Πολιτική|09.12.2019 22:28

Τουλάχιστον δυο οι βουλευτές–απόδημοι από τις επόμενες εκλογές

Άρης Χατζηγεωργίου

Τουλάχιστον δύο θα είναι οι βουλευτές – απόδημοι Έλληνες που θα εκλεγούν εάν ψηφισθεί την ερχόμενη Τετάρτη (11/12) ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Αυτό προέβλεψε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Από την πλευρά του ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος που συμμετείχε στην επιτροπή τεχνοκρατών για την ψήφο των αποδήμων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε ότι θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 500.000 απόδημοι Έλληνες και εξ αυτών θα ψηφίσουν 250.000, και κάτι τέτοιο από μόνο του θα σημαίνει συμμετοχή ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει διευκολύνσεις για να ψηφίζουν οι απόδημοι.

Η εκδήλωση είχε τον ερωτηματικό τιτλο «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων» και ξεκίνησε με την παρουσίαση στοιχείων από μια έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις» μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρθηκε από την υπεύθυνη Φαίη Μακαντάση, υπολογίζεται ότι στην εννιαετία 2008-2016 έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 427.000 Ελληνες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι, άγαμοι, κάτοικοι πόλεων και με υψηλή μόρφωση. Το 75% είναι κάτοχοι πτυχίου και το 33,3% μεταπτυχιακού ή πτυχίου Ιατρικής-Πολυτεχνείου ενώ το 80% έφυγε προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται επίσης ότι από την δουλειά τους παράγουν πλούτο ύψους 50 δισ. ευρώ ετησίως και πληρώνουν φόρους 12,9 δισ. ενώ το Ελληνικό Δημόσιο είχε πληρώσει 8 δισ. για να αποκτήσουν την μόρφωσή τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επανελαβε ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι αποτέλεσμα μεγάλων συμβιβασμών και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Τόνισε επανειλλημμένως ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε να δώσει διευκόλυνση στο σύνολο των αποδήμων και χωρίς προϋποθέσεις αλλά εάν επέμενε σε αυτό δεν θα προέκυπτε η συμφωνία που μπορεί την Τετάρτη να οδηγήσει σε υπερψήφιση από τουλάχιστον 200 βουλευτές. «Προσωπικά θεωρώ λάθος το όλα ή τίποτα, που υποστηρίζουν, μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα, ορισμένες ομογενειακές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ.Θεοδωρικάκος ασκώντας κριτική και προς την πλευρά των αποδημων: «Είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα. Και αυτό είναι άδικο, μιας και στερούμε τη δυνατότητα στους νέους που έφυγαν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό, να ψηφίσουν από τον τόπο που βρίσκονται. Στέλνοντάς τους έτσι, με αυτόν τον τρόπο ένα λανθασμένο μήνυμα, ότι η πατρίδα δεν κάνει ούτε το ελάχιστο για αυτούς». Ο Υπουργός συσχέτισε την ψήφο των αποδήμων και με την αναταραχή που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού και των παρισταμένων νομικών, ανέφερε ότι οι ιδέες είναι πολλές αλλά το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε δεν μπορεί πλέον να αλλάξει σε τίποτε διότι αρκεί μια μικρή μετακίνηση για να καταρρεύσει το οικοδόμημα.

Η πρόβλεψη του υπουργού ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον δύο Έλληνες απόδημοι προκύπτει από την τελευταία νομοτεχνική βελτίωση που έκανε δεκτή η κυβέρνηση ότι, δηλαδή, θα πρέπει κάθε κόμμα να τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστον 3 αποδήμους σε σύνολο 15 υποψηφίων ενώ ο ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις. Λαμβανοντας υπόψιν ότι τουλάχιστον τα δύο πρώτα κόμματα βγάζουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας, αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον δύο απόδημοι στην επόμενη Βουλή. Ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν βάλουν και τα μικρότερα κόμματα αποδήμους στις πρώτες θέσεις.

Εκτενής συζήτηση έγινε μεταξύ των ειδικών για την πιθανότητα να κρίνουν τα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ και Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) αντισυνταγματική την όλη ρύθμιση εάν κάποιος προσφύγει και υποστηρίξει ότι παραβιάζει την καθολικότητα της ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση ενός εκλογικού αποτελέσματος ειδικά εάν κριθεί για λίγες χιλιάδες ψήφους.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης υποστήριξε ότι η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων έπρεπε να ξεκινήσει από την αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας. Σημειώσε δηλαδή, όπως και ο Δ.Χριστόπουλος, ότι με τον υπάρχοντα Κώδικα μπορεί κάθε Ελληνας να διεκδικήσει την απόκτηση ιθαγένειας ακόμη και αν γεννήθηκε στο εξωτερικό ο ίδιος ή και οι άμεσοι πρόγονοί του αρκεί να αποδείξει ότι κάποιος πρόγονος στο παρελθόν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ.Κοντιάδης τόνισε ότι όσο λογικό είναι να παρέχονται διευκολύνσεις στους Ελληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν άλλο τόσο και παραπάνω θα έπρεπε να είναι για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και παραμένουν στην Ελλάδα.

απόδημοιεκλογέςψήφος αποδήμων