Πολιτική|01.12.2018 10:38

ΣΥΡΙΖΑ: Αναµονή για συµµαχίες και ονόµατα σε δήμους και περιφέρειες

Βούλα Κεχαγιά

Οι ευρωεκλογές αποτελούν το κύριο µενού της διήµερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όµως το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις υποψηφιότητες στους δήµους και στις περιφέρειες. Για την ακρίβεια στο όνοµα του υποψηφίου/-ας που θα διεκδικήσει τον ∆ήµο Αθηναίων, θέµα µε το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα τις προηγούµενες ηµέρες υπήρξαν συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών και µε τους εκπροσώπους της δηµοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, προκειµένου να συµφωνηθεί µια υποψηφιότητα που µε βάση την επιδίωξη Τσίπρα θα πρέπει να αποκτήσει τέτοια δυναµική ώστε να διεκδικήσει µε αξιώσεις τον κεντρικό δήµο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ωστόσο µια παρέµβαση εφ’ όλης της ύλης για να παρουσιάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τις πρώτες εκατό ηµέρες µετά την έξοδό της από τα µνηµόνια.

Κοινωνικό πακέτο

Ασφαλώς και θα επιµείνει στην υλοποίηση του κοινωνικού πακέτου της ∆ΕΘ, που όπως θα πει διορθώνει αδικίες, αλλά και στη διανοµή για τρίτη συνεχόµενη χρονιά του κοινωνικού µερίσµατος από τις υπεραποδόσεις του 2018.

Θα ασκήσει κριτική στην αξιωµατική αντιπολίτευση για τη µηδενιστική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση και θα επισηµάνει ότι τώρα που η οικονοµία µπαίνει σε µια σειρά βρίσκεται σε απόλυτη πολιτική αµηχανία, διαπιστώνοντας ότι καταρρέει το κεντρικό της αφήγηµα περί τέταρτου µνηµονίου και οικονοµικής καταστροφής.

∆εν θα παραλείψει βεβαίως να αναφερθεί στην ιδιαίτερη πολιτική σηµασία που αποκτούν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, για να επισηµάνει ότι χρειάζεται ενιαίο σχέδιο των προοδευτικών και αριστερών δυνάµεων προκειµένου να ανακοπεί η επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και να περιοριστεί η ισχύς των συντηρητικών δυνάµεων που επιλέγουν τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Στη Μόσχα

Λίγες ηµέρες αποµένουν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (είναι η δεύτερη φορά που θα συναντηθεί στο Κρεµλίνο µε τον Πούτιν), το οποίο αποσκοπεί πρώτιστα στην αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας µετά την κρίση από την οποία διήλθαν το προηγούµενο καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί µε Πούτιν και Μεντβέντεφ και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο που θα µεταβεί στη Μόσχα την Τετάρτη, τον γενικό γραµµατέα ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων του υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στις επαφές του πρωθυπουργού θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τοµέα της Ενέργειας, οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, καθώς και η σηµασία τους για την περιοχή και την παγκόσµια ασφάλεια, όπως επίσης και το Κυπριακό, δεδοµένης της σταθερής θέσης της Μόσχας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιµης λύσης. Επίσης θα εξεταστούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, µε έµφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, που πραγµατοποιείται στα 190 χρόνια από την καθιέρωση διπλωµατικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, επιδιώκει να ενδυναµώσει τις στενές σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε ισχυρούς δεσµούς φιλίας και εκτίµησης µεταξύ των λαών. Αναµένεται να συµφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ