Πολιτική|15.12.2019 23:59

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Αν χρειαστεί, θα κλείσουμε το Ιντζιρλίκ

Μαρία Ζαχαράκη

Δεν αποκλείει να προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

«Δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, όταν εκείνοι κάνουν τέτοια πράγματα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι A Χαμπέρ, εγείροντας μάλιστα αντίστοιχα θέμα γενοκτονίας κατά των Ινδιάνων από τις ΗΠΑ.

«Δεν έχουν καμία αξία οι αποφάσεις αυτές που παίρνετε, διότι είναι καθαρά πολιτικές», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, τότε και η Τουρκία ξέρει να επιβάλει κυρώσεις.

«Την κατάλληλη στιγμή θα καθίσουμε μαζί με τους αρμόδιους φορείς μας και αν χρειαστεί να κλείσουμε το Ιντζιρλίκ, θα το κλείσουμε. Αν χρειαστεί να κλείσουμε το Κιουρετζίκ, θα το κλείσουμε. Δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα όταν εκείνοι κάνουν τέτοια πράγματα. Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων. Θέλω με σαφήνεια, ξεκάθαρα και άνετα να πω το εξής: Είναι δυνατόν να μην λέμε, να μην μιλάμε για κάτι αντίστοιχο όταν πρόκειται για τους Ινδιάνους της Αμερικής; Η ιστορία των Ινδιάνων είναι όνειδος για την Αμερική».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προβαίνουν σε βήματα που δύσκολα διορθώνονται ανάμεσα σε δύο χώρες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάναμερικανική βάση